Máris nem támogatókat, hanem személyes adatokat gyűjt a Fidesz

A szükséges ötszáz ajánló aláíráson felüli adatokat nem ellenőrzik a választási szervek, a kormánypártok mégsem állnak le. Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos, ugyanakkor már 2014-ben is gyakori volt az ezzel való visszaélés.

2018. február 20., 12:33

Szerző:

Már az első napon leadta az induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz-KDNP sok-sok egyéni képviselőjelöltje. Mindezzel maguk a kormánypártiak dicsekedtek el a Facebookon, azt is egyértelművé téve ugyanakkor, hogy márciusig a szükséges 500 aláírás megléte ellenére folytatják az aláírásgyűjtést.

A jelöltajánlás február 19-én kezdődött el, és március 5-én 16 óráig tart. A jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáktól igényelt ajánlóíveken gyűjthetik az állampolgári aláírásokat. A sikeres jelöltállításhoz minden választókerületben 500 érvényes ajánlás szükséges.

A választópolgár az ajánlóív kitöltésével és saját kezű aláírásával ajánlhat jelöltet a lakcíme szerinti választókerületben. Az ajánlóívet a lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni. Az ajánlóívre más személy is beírhatja az ajánló választópolgár adatait, azonban az ajánlóív csak akkor lesz érvényes, ha az ajánló választópolgár azt saját kezűleg írja alá. Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos, ugyanakkor már 2014-ben is gyakori volt az ezzel való visszaélés. Egy választópolgár ugyanis több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelölt csak egy ajánlással támogatható. Az ajánlás nem vonható vissza. 

Ajánlást a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője – a polgárok zaklatása nélkül – bárhol gyűjthet. NEM gyűjthető azonban aláírás a következő helyeken:

  • munkahelyen,
  • államigazgatási szerveknél,
  • a Magyar Honvédségnél,
  • tömegközlekedési eszközökön,
  • iskolákban, óvodákban,
  • kórházakban, rendelőkben.

A Facebook-nyilvánosságból az is kiderül, hogy a Fidesz-KDNP technikája a „lakásra menés", sok-sok idős embert látogattak meg így hétfőn, s több bejegyzés azt ígéri, a képviselőjelöltek munkatársai hamarosan felkeresik a választópolgárokat. Már csak ezért is fontos tudni:

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges, ezért a jelölt által leadott aláírásokat is addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes aláírást találnak. Az ezeken felül – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor.

Kérdéses tehát, hogy miért is van szüksége további állampolgári adatokra az alábbi kormánypárti politikusoknak:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter például, aki a kormánypártok színeiben indul a fővárosi II. és III. kerületek egy-egy részét takaró Budapest 4-es számú választókörzetében indul.

Vagy épp Németh Szilárd Csepelen, aki már hétfő este bejelentette, hogy a szükséges ötszáz aláírás többszörösét összegyűjtötte, ám reggelig nem sikerült összesíteni az adatokat:

Frissítés: Németh Szilárdnak sikerült összeadni, így ki is jött, hogy 2612-en már biztosan támogatják indulását:

Van, akinek azonban ez a szám már este is megvolt, így például a józsefvárosi polgármesterséget minden bizonnyal parlamenti mandátumra váltó Kocsi Máté, aki már hétfőn délelőtt 2 580 ajánlást gyűjtött, sőt még egy kisfilmecskét is közzétett arról, ahogyan leadta ezeket:

Hasonlóképp a kereszténydemokrata (közös kormánypárti jelölt) Hollik István is hurráoptimista kisfilmmel állt elő a leadásról, valamint arról: neki bizony néhány óra alatt 2426-an írtak alá.

De az Újbudán induló Simicskó István honvédelmi miniszter is bőven túl van a szükségesen, hiszen már tegnap leadott 1992 ajánló aláírást:

Hasonlóképp saját állítása szerint több mint ezer ajánlást gyűjtött az első napon Bács-Kiskun megye 5-ös számú választókerületében Bányai Gábor, aki szintén folytatja a gyűjtést:

De a választáshoz közeledvén jótékonysági koncerteket is adó Kucsák László, a fővárosi XVIII. kerületi fideszes jelölt is kisfilmmel állt elő, megköszönve a szükséges mennyiségű aláírást:

Amennyiben pedig az Óbuda-Békásmegyert magába foglaló választókerületben induló fideszes Menczer Erzsébet is ilyen magabiztosan gyűjtött össze néhány óra alatt a szükséges limitet meghaladó aláírástömeget, esetében is kérdéseket vethet fel, miért van szükség a gyűjtés folytatására: 

Érdekesség továbbá, hogy egyes jelöltek roppant felkészültnek tűntek: még színes-szalagos nyomtatvánnyal is rendelkeztek arról, pontosan hány darab aláírást sikerült gyűjteniük. Ez különösen annak fényében pikáns, hogy a Kőbányán induló fővárosi „kormányhivatalnok", György István hétfőn délután már le is adta feldíszített aláírástömegét, masnival:

„Már régen nem a kötelező minimum a cél" – vallotta be a Tapolca körzetében induló Fenyvesi Zoltán, aki szintén összegyűjthette a szükséges támogatói szignókat, arra ugyanakkor ő sem adott magyarázatot, hogy ebben az esetben mi értelme tovább gyűjteni az állampolgárok személyes adatait. Főként, hogy otthonukban keresik fel a választópolgárokat:

Mindezzel szemben a kissé nehézkesebb sorsú Harrach Tamás, akit a XIII. kerületben indítanak a kormánypártok, egyelőre csak azzal büszkélkedett el a Facebookon, hogy hol várja a neki aláírni vágyókat:

Az ifjabb Harrach technikájához hasonlóan Tállai András mezőkövesdi fideszes képviselő, kormánypárti jelölt, sőt a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettes-államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke még gyűjteni sem kellett, hogy elmenjen, máris meglett a szükséges számú aláírás:

Érdekesség, hogy miközben a bűnügyek célkeresztjében álló, ám mégis újraindított dél-békési Simonka György hétfőn azzal került a hírekbe: autó-balesetet szenvedett, Simonkának és csapatának mégis könnyűszerrel sikerült összehozni a szükséges aláírásszám többszörösét:

Hétfőn este már maga a Fidesz is arról tett vallomást a Facebookon:

És nemcsak gyűjtésben, leadásban, hanem nyilvántartásba vételben is jól állnak, hiszen a Nemzeti Választási Iroda azt közölte:

  • Budapesten az 1. számú országgyűlési egyéni választókerületben (V. kerület) vették nyilvántartásba jelöltként Hollik Istvánt (Fidesz-KDNP)
  • a 6. számúban (VIII. kerület) Kocsis Mátét (Fidesz-KDNP)
  • a 15. számúban (XVIII. kerület) Kucsák Lászlót (Fidesz-KDNP)
  • Győr-Moson-Sopron megye 3. számú választókerületében (Csorna) Gyopáros Alpárt (Fidesz-KDNP)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú választókerületében (Vásárosnamény) Tilki Attilát (Fidesz-KDNP)
  • a szintén szabolcsi 5. számú választókerületben (Mátészalka) Kovács Sándort (Fidesz-KDNP)

Az MTI közlése szerint egyébként Budapesten már leadta ajánlásait a 2-es választókerületben (XI. kerület) Simicskó István (Fidesz-KDNP), a 4-esben (II. kerület) Varga Mihály (Fidesz-KDNP), a 8-asban (XIV. kerület) Tóth Csaba (MSZP-Párbeszéd), a 9-esben (X. kerület) Kerezsi László (Munkáspárt).

A Baranya megyei 1-es választókerületben (Pécs) Csizi Péter (Fidesz-KDNP) adta már le ajánlásait a választási irodának. Békés megyében az 1-es választókerületben (Békéscsaba) Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP), a 4-esben (Orosháza) Simonka György (Fidesz-KDNP), Csongrád megyében az 1-es választókerületben (Szeged) Bartók Csaba (Fidesz-KDNP), a 2-esben (Szeged) B. Nagy László (Fidesz-KDNP) adta már le ajánlásait.

Fejér megye 4-es választókerületében (Dunaújváros) Pintér Tamás (Jobbik), Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerületében (Jászberény) Pócs János (Fidesz-KDNP), a 3-asban (Karcag) Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), Pest megyében az 5. számú választókerületben (Dunakeszi) Tuzson Bence (Fidesz-KDNP), a 11-esben (Dabas) Kállai István (IMA), Vas megye 2-es választókerületében (Sárvár) pedig Ágh Péter (Fidesz-KDNP) adta le ajánlásait már a választási irodáknak. 

A jelöltek nyilvántartásba vételéről hozott határozatok még nem jogerősek, ám azoknak a jelölteknek, akiknek választáson való indulásáról döntöttek az illetékes szervek. már egészen biztosan semmi szüksége további választópolgárok adataira.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.