Már szeptemberben összeomolhat a Honvédkórház sürgősségi osztálya

2018. szeptember 3., 10:08

Szerző:

Már szeptemberben összeomolhat az ellátás a Honvédkórház sürgősségi osztályán, mivel már most nem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra – írja a Népszava. A lap megszerezte az e havi műszaktáblát, ami erősen „piroslik”, jelezve, hogy milyen sok helyre nem találtak orvost.

Egyre több dokumentum kerül elő egyébként arról, milyen sokszor jelezte Zacher Gábor, a sürgősségi centrum pénteken távozott vezetője feletteseinek, hogy baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető.

Zacher Gábor pénteken adta be felmondását, mert nem tud elszámolni lelkiismeretével, és a munkavégzéshez szükséges körülmények és emberállomány nem adottak. Arra a Népszava is utalt röviden, hogy a sürgősségi osztályon felmondott az orvosok harmada, s miközben ezt az információt is igyekezett cáfolni és hitelteleníteni a Honvédelmi Minisztérium, a hvg.hu-nak nyilatkozó Zacher ugyanis megerősítette: osztályán nemrégiben kilenc orvos is felmondott.

A kórház vezetése úgy kommentálta a döntést, hogy korábban eldőlt már, nem hosszabbítják meg az orvos év végén lejáró szerződését. A főorvos utódlásáról is írtunk, egyes értesülések szerint ugyanis az Országos Mentőszolgálat korábban menesztett vezetője kerülhet Zacher helyére.

Az ügy lapunk által is ismertetett előzményeként csütörtökön a Népszava arról írt, hogy az intézmény traumatológus és aneszteziológus szakorvosai felmondták túlmunka-szerződéseiket, miután a kórház menedzsmentje úgy döntött, megvonja az önkéntes túlmunkáért adható juttatásokat. Emiatt egyes orvosok akár havi 100 ezer forinttól is eleshetnek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.