Már Hódmezővásárhely előtt jár az abonyi medveturista, nevetve átment az M3-ason úgy, hogy észre sem vették

2018. június 8., 15:43

Szerző:

Tempósan halad a napok óta gyalogló medve, most éppen a Csongrád megyei Dóc alatt bóklászhat, nem messze Hódmezőváráhelytől. Itt követik őt tisztes távolból a szakemberek. Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs munkatársa is a helyszínen van, szerinte nem is nagyon lehet negyven méternél közelebb kerülni a mackóhoz, mert az a bozótosba húzódik.

Mivel a természetvédelmi területen, ahol most a Tisza mentén folytatja az útját a mackó, minden irányban autópályák vágják el a medve útját pár kilométeren belül (nyugatra az M5-ös, délre az M43-as, keletre a 47-es négysávos út található) sztrádák kereszteznék az útját,

az is elképzelhető, hogy útlezárásra is szükség lesz. Bár Kiss Mónika szerint az M3-as sztrádán például úgy sétált keresztül a medve, hogy senkinek nem tűnt fel.

A szakemberek szerint az volna a legszerencsésebb, ha Románia felé venné az irányt a medve, itt „csatlakozhatna” a társaihoz. Egyelőre továbbra sincs ok arra, hogy elkábítsák a medvét. Dóc felől elindulhat dél-nyugati irányba is, akkor a magyar-szerb határon álló  határkerítéshez juthat, ha viszont dél-kelet felé gyalogol, akkor zavartalanul átmehetne Romániába – idézi a hajtókat a hvg.hu.

Túrabajnok medvénket először Abony utcáin látták, ahol a jéghideg frászt hozta a helybeliekre, ezutan a szomszédos Kocsér melletti erdőbe bújt aludni. Ott bekerítették, de simán továbbállt, noha közben felröppent egy hír, hogy elkapták.

Azóta tisztes távolból követik a szakemberek, a népes kíséretben a Készenléti Rendőrség emberei is stratégiai helyet kaptak. A fáradhatatlan állat tegnap délelőtt már Pusztaszer előtt járt. Útja során nem bántott senkit és semmit, noha egyszer egy zamatos birkanyáj mellett is elhaladt. Úgy tűnik, állatokra nem jelent veszélyt, látták ugyanis, amint gyömölcsöket szed egy fáról. 

A magunk részéről némileg tartunk a román megoldástól, tegnap értesültünk ugyanis, hogy Sepsiszentgyörgyön a hétvégén BBQ-fesztivált rendeznek, ahol a terv szerint bontott medvéket is feldobnak a rácsra. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.