Már 12 ezren várnak szükehályog műtétre, egy csípőprotézis-beavatkozás várakozási ideje 626 (!) nap

2018. február 9., 11:25

Szerző:

Csaknem 1600-zal nőtt egy év alatt a szürkehályog-műtétre váró betegek száma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető januári várólista adatai szerint – írja a Világgazdaság. 

Az egészségbiztosító nyilvántartásából kitűnik, hogy januárban több mint 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra.

Továbbra is csaknem minden harmadik beteg szürkehályog-műtétre vár, jelenleg a 12 ezret is meghaladja a NEAK listáján szereplők száma.

Van olyan beteg, akinek 2018 decemberére van időpontja a Kanizsai Dorottya Kórházban. A nyugat-dunántúli intézményben 528-an várnak a beavatkozásra, és több mint 233 nap az átlagos várakozási idő. A legtöbben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában várnak szürke hályog miatti műtétre, több mint 800-an vannak, nekik átlagosan 90 napot kell várniuk a beavatkozásra. 

Nagyon hosszú a névsor a térdműtétre várakozóknál is. Az egyik legsérülékenyebb ízület a térdízület, az operáció előtt álló betegeknek a mindennapi teendő elvégzése is erős fájdalmakat okoz. Ilyen beavatkozásra 5900-an várnak. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő, a legtöbbet, több mint két évet a Honvédkórházban előjegyzett betegeknek kell várniuk az ortopédorvosra. A harmadik leghosszabb várólista a csípőprotézisre váró betegeketé, itt is

a Honvédkórházhoz ragaszkodóknak kell a legtürelmesebbnek lenniük, átlagosan 626 nap a várakozási idő.

A decemberi 27,6 ezer főről januárban 400-zal nőtt a magyarországi kórházakban várakozó betegek száma. A NEAK rendszere emellett elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez azonban nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. A decemberi 3951 után januárban 4415-en szerepeltek ebben a nyilvántartásban.

A kiterjesztett gerincműtétre is jelentősen megnőtt a várakozási idő, a decemberi 470 naphoz képest, januári adatok szerint a Pécsi Tudományegyetemen már 580 napot kell várni a komplikált beavatkozásra.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.