Magyarországra is jutott a higannyal szennyezett fagyasztott halból

2017. február 17. 11:41

A megengedett határértéket meghaladó mennyiségű higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok egy vietnamból származó fagyasztott halfilében - figyelmeztetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették. A Vietnámból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban. A magyarországi forgalmazó értesítette valamennyi vásárlóját a termékvisszahívásról.

A Nébih – tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba – arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott haltermékeket.

Aki rendelkezik az alábbi azonosítókkal ellátott termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére – figyelmeztetett a hivatal.

A visszahívásban érintett termék adatai:

Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
Latin megnevezés: Xiphias gladius
Cikkszám: KHFILSA
Tételazonosító: 150709-4
Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
Származási hely: Vietnam


A visszahívás kizárólag csak a fentiekben megnevezett azonosítókkal ellátott terméktételt érinti.