Magyarországon titkos, hogy a legfőbb közszolga, a miniszterelnök hova és mikor utazik az adófizetők pénzén

Az Orbán-kormány nem hajlandó elárulni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hova, mikor, milyen költséggel és miért utazott az adófizetők pénzéből.

2018. július 4., 13:12

Szerző:

„A Belügyminisztériumnak és a Terrorelhárítási Központnak nem tartozik a hatáskörébe a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos szervezési feladatok ellátása. A Terrorelhárítási Központ a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. Korm. rendelet szerint a védett személyek személyvédelmi feladatait látja el" – írta Pintér Sándor. A belügyminiszter a Vadai Ágnesnek adott írásbeli válaszában hárította el az érdemi válaszadást a képviselői kérdésre:

ki hazudik Orbán Viktor külföldi útjainak adatnyilvánossága kapcsán?

Vadai maga is felidézte, amiről a 168 Óra is beszámolt: a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a TEK pingpongozhatott egyet a Népszavával, amely közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk, hogy Orbán Viktor hány hivatalos külföldi utazást tett tavaly, hova ment el és mindez mennyibe került. A lapnak ezekre a kérdéseire első körben sem a Miniszterelnökség, sem Rogán Antal tárcája nem adott érdemi választ, a kérdéseket azzal rázták le, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Ezután a Népszava megkereste a TEK-et, hátha sikerül kicsikarnia belőle valamit, de az érdeklődést a szervezet azzal hárította el, hogy ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli, így a kérdéseket továbbították Rogán tárcájának.

Orbán Viktor egy vonatútjáról van ismeretünk, bár a kormányfő ott is csak négy jegy árát vallotta be, holott az adófizetők egy vagonnyi testőr utazását is állják

Az eltelt négy hónapban nemcsak a sajtó, hanem Vadai sem kapott választ a kérdésre, hiszen a DK-s képviselő május vége felé a Népszavai közérdekű adatigénylése nyomán már az Országgyűlésben is feltette a Rogánnak a kérdést, hogy mi a titkolózás oka. A tárcavezető helyett Dömötör Csaba államtitkár válaszolt mégpedig azt, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem minősül adatkezelőnek. Arra, hogy a TEK szerint ez nem igaz, Dömötör nem adott magyarázatot, csak annyit fűzött hozzá, hogy a miniszterelnöknek minden hivatalos külföldi útja nyilvános, és ezekről az Orbán-kormány minden esetben tájékoztatást is ad.

Ez azonban nem igaz, és minthogy Pintér Sándor is elutasította az érdeklődést, egyre egyértelműbb, hogy az Orbán-kormány el kívánja titkolni, hogy Orbán Viktor, az egyik legmagasabb beosztású közalkalmazott, azaz a miniszterelnök hova, mikor, milyen költséggel és miért utazott az adófizetők pénzéből.

Persze a kormány saját honlapján hivatalból közzé kellene tenni ezeket az adatokat, ám a nyilvános dokumentumok között nincs ilyen elszámolás. Minthogy a Miniszterelnökség éves költségvetési beszámolói közül például 2015-ös az utolsó, nagyon nincs mit csodálkozni azon, hogy a kormányfői utazgatásokról nem adnak számot.

Márpedig a Fidesz-KDNP által megalkotott, elfogadott alaptörvényben az áll:

„Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Ez minden állami, avagy közszolgálatot teljesítő, betöltő személyre kötelezettségeket ró, ahogyan az alaptörvény a közfunkcióval nem rendelkező, ám közpénzben részesülő személyek tájékoztatási, adatszolgáltatási, így válaszadási kötelezettségét is előírja: „A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok” – szól az alkotmányos szabály.