Magyarország sokkal több, mint ön! – Kemény beszólásokat kapott Orbán Viktor Strasbourgban

2018. szeptember 11., 21:13

Szerző:

A miniszterelnök kedden elutazott felszólalni az Európai Parlament strasbourgi plenáris vitájában amelyet a Sargentini-jelentésről tartottak. Kemény beszólásokat kapott a magyar demokratikus intézményrendszer leépítése, a vízióiban szereplő illiberális állam felépítése miatt. Még a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó politikusok sem kímélték. Sőt. Összeszedtünk néhány megjegyzést:

Ha általánosságban támadjuk a muszlimokat és általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták ügyét szolgáljuk.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője 

Orbán Viktor és Manfred Weber az EPP kedd esti frakcióülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

 Ön nem képviseli Helmut Kohl örökségét, nem a kereszténydemokrata és nem konzervatív.

Anna Maria Corazza Bildt (EPP)

Ön nem Magyarország, ne azonosítsa magát vele. Magyarország sokkal több, mint ön!

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának, az ALDE-nak az vezetője.

Miért adunk 87 millió eurót hetente Orbán Viktornak, miközben ő nem tartja be az Európai Unió szabályait?

Sophie in 't Veld (ALDE)

Orbán Viktor testesíti meg a legkorruptabb rendszert, amely az Európai Unióban létezik.

Udo Bullmann, a Szocialisták és Dmokraták (S&D frakcióvezetője

Nem vagyok nagy híve az Európai Uniónak, de öntől undorodom. Ön nem akarja, hogy Európa „migránsok kontinensévé” váljon, de akkor ön engem és a családomat is gyűlöl

Luke Flanagan ír szélsőbaloldali (GUE-NGL) EP-képviselője

Ez a gyávák mellébeszélése.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke

Orbán Viktor azután kapta ezeket a beszólásokat, hogy a beszédében azt állította, a Sargentini-jelentés sérti a magyarok becsületét, az ő kormánya pedig soha nem vetemedne arra, hogy hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek egyet velük. Ez nyilvánvaló hazugság volt, amelyet a Népszabadság bezárásától a civiltörvényig rengeteg döntés cáfol, de a miniszterelnök megpróbálkozott azzal is, hogy Magyarország elleni támadásként állítsa be a valójában csak a politikáját érő bírálatokat. Guy Verhofstadt és Frans Timmermans megjegyzése is erről szól. 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.