Magyarország a legkeményebb eszközökkel lép fel Ukrajna ellen

2017. szeptember 12. 09:45

Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelme érdekében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Szijjártó Péter megerősítette: az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

A politikus szégyen-gyalázatnak nevezte az ukrán oktatási törvény módosítását, különösen az után, hogy a magyar kormány támogatta Ukrajna európai törekvéseit, és sokszor kérte, ne változtassák meg a jogszabályt. Ezek után az oktatási törvény elfogadása másként nem értékelhető, mint Magyarország „hátba szúrása” – fűzte hozzá.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Szabó Árpád

Ebben a helyzetben Magyarország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosaihoz fordult. A magyar kormány azt kéri, fejtsenek ki nyomást Ukrajnára.

Annál is inkább, mert azok után, hogy a törvény az ötödik osztálytól elveszi az anyanyelven tanulás jogát a kisebbségi diákoktól, hazugság azt állítani, hogy Ukrajna szavatolja a nemzeti kisebbségek jogait az európai sztenderdeknek megfelelően – mondta Szijjártó Péter.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában a külügyminiszter fontosnak nevezte az ötpárti konszenzust, vagyis az egységes fellépést az oktatási törvény ügyében. (Ehhez képest amikor a Fideszt meghívták, hogy vegyen részt nyolc ellenzéki párt közös tüntetésén az ukrán törvény ellen, azt felelték, hogy nem vesznek részt Soros bábszínházában.)

Szijjártó úgy fogalmazott: olyan viszonyok alakultak ki több környező országgal, amelyek elvárhatóvá teszik a magyar diplomácia részéről a kemény hangnemet és azt, hogy akár fájdalmas eszközöket is alkalmazzon Romániával és Horvátországgal szemben.

A magyar külpolitikának az a feladata, hogy megvédje a magyar embereket, bárhol is éljenek a világon – közölte.

Szijjártó Péter a hurrikán sújtotta térségben tartózkodó magyarok evakuálásáról hangsúlyozta: világossá vált, hogy a hollandok, a németek és az amerikaiak saját állampolgáraikat menekítik ki St. Martin szigetéről, ezért megállapodtak egy amerikai légitársasággal, amely Dominikáról kedden átrepül az ott rekedt magyarokért. Időközben a kilenc magyar állampolgár közül négyen elhagyták a szigetet, így egy francia–magyar kettős állampolgársággal rendelkező öttagú család maradt St. Martinon. A magángép akkor fog berepülni, ha erre engedélyt kap a helyi hatóságoktól – mondta a politikus.