Magángéppel ment Orbán a Vidi meccsére, nem tudni, ki állta az utazást

2018. augusztus 15., 15:54

Szerző:

Egy bécsi repülőtérről indított Bombardier típusú magánrepülőgéppel utazott Bulgáriába júliusban Orbán Viktor miniszterelnök a Bajnokok Ligájában selejtezőt játszó Mol Vidi futballcsapatának mérkőzésére – értesült a K-Monitor. A hírportál szerint a bolgár sajtó részletesen beszámolt a magyar kormányfő látogatásáról, aki július 25-én érkezett repülővel Várnába, ahol találkozott egy megyei vezetővel és Ivan Portnih várnai polgármesterrel.

Orbán ajándékokat kapott a Vidi bolgár ellenfele, a Ludogorec futballklub vezetőitől, majd a várnai stadion VIP-páholyában megtekintette a meccset Kiril Domuszcsiev, a Ludogorec tulajdonosa, valamint Garancsi István, a MOL Vidi tulajdonosának társaságában. A bolgár sajtó híradásából az is kiderült, hogy a miniszterelnök nem menetrend-szerinti repülőjárattal, hanem magángéppel járta meg a balkáni utat, a Flightradar adataiból pedig egyértelműen kiderült, hogy Ausztria volt a kiindulási és visszaérkezési helyszín.

Mivel a K-Monitor cikke szerint Orbán nem a Magyar Honvédség – kvázi kormánygépként funkcionáló – Airbus típusú repülőjét használta (amelyet legutóbbi izraeli és montenegrói látogatásán vett igénybe), adódik a kérdés: kinek a repülőgépét vette igénybe a miniszterelnök, és ki fizette az utazás árát? A hírportál szerint a várnai kiruccanáshoz használt Bombardier típusú gépet az International Jet Management nevű légitársaság üzemelteti, amely egy bonyolult konstrukcióban Mészáros Lőrinchez és az MKB Bank privatizációjában részt vevő üzleti körhöz kötődik.

A hírportál megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csak a következő kurta választ adta:

„Orbán Viktor miniszterelnök magánutazáson tartózkodott a jelzett napon (2018.07.25.) Bulgáriában, az utazása során közpénz felhasználására nem került sor".

A magyar kormányfő korábban is vett már igénybe magángépeket utazásaihoz, idén januárban például Csányi Sándor OTP-elnök repülőjét használta bajorországi utazásához. A várnai utazást biztos nem maga fizette, mert hivatalosan bevallott megtakarításai ezt nem fedezték volna, főleg, hogy – ha hihetünk a nevében válaszoló Dömötör Csabának – már a nagyját elköltötte a futball világbajnokság alatt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.