Macedónia nemzetközi elfogatóparancsot akar kiadni a börtönbüntetés elől Magyarországra menekülő exkormányfő ellen

2018. november 13., 19:11

Szerző:

Ha bizonyságot nyer, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazott menedékjogot kérni, akkor Macedónia nemzetközi elfogatóparancsot fog kiadni a politikus ellen, és a kiadását is kérni fogja Magyarországról – idézi a 24.huMeta macedón hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozó hírét. 

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

A kiadatási kérelmet a macedón igazságügyi minisztérium fogja megírni, miután a belügyminisztérium megerősítette, hogy Gruevszki valóban Magyarországon tartózkodik. Az exkormányfőt korábban a személyes és a diplomata-útlevét is elvették, így az is kérdés, hogyan utazott Magyarországra.

Gruevszki egy Facebook-posztban tudatta a világgal, hogy halálos fenyegetések miatt Magyarországra utazott Macedóniából, ahol hétfőn elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg a Szkopje melletti fegyházban, hogy letöltse a kétéves börtönbüntetését. Az exkormányfőt – aki Orbán Viktor balkáni szövetségesének számít, a magyar miniszterelnök 2015-ben kampányolt is a pártja mellett – vesztegetés miatt ítélték el egy magánhasználatra szerzett Mercedes miatt. Magyarország neki köszönheti a Stop Soros szlogent is, a Gruevszki vezette Macedónia ugyanis ugyanezzel a felkiáltással indított gyűlöletkampányt az amerikai magyar milliárdos ellen a világon elsőként.

a Magyar Helsinki Bizottság eközben arról ír, hogy Gruevszkinek nehéz lesz Magyarországot menedékjogot kapnia, Macedónia ugyanis biztonságos országnak számít, 2015 nyara óta pedig egy macedón állampolgár sem kért menedékjogot Magyarországon, a leginkább talán azért, mert aki addig kért, az sem kapta meg.