Ma kezdődött a hanuka, Vona idén is küldött üdvözletet

Kedden kezdődött a hanuka, a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe. Maga a szó avatást jelent. Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbiját kérdeztük az ünnepről, a rendezvényekről, valamint arról, kapott-e idén is üdvözletet Vona Gábortól.

2017. december 12., 07:22

Szerző: Bíró Veronika

– Az ünnep során arra a felkelésre emlékezünk, amikor i. e. 165-ben a makkabeusok leverték az Izraelt elnyomás alatt tartó szír görögöket, visszafoglalták Jeruzsálemet, megtisztították és újraavatták templomát, majd meggyújtották a gyertyát a szentélyben talált, egy napra elegendő olajjal. Ekkor csoda történt, mert a gyertya nyolc napig világított. A gyertyatartó azért kilencágú, mivel minden egyes nap eggyel több gyertyát gyújtanak meg, a középső, úgynevezett szolgagyertya használatával. Első nap egyet, a második nap kettőt, így az ünnep végére valamennyi gyertya ég – magyarázza Köves Slomó. – A gyertyagyújtás a fény csodáját bizonyítja, de szimbolizálja a kevesek csodáját, az elnyomók fölött aratott győzelmet is. Ezért vált szokássá, hogy az utcára néző ablakba, illetve közterekre helyeznek ki gyertyatartókat.

Fotó: pixabay.com

Magyarországon immáron a huszadik alkalommal gyújtanak meg nyilvánosan hanukai gyertyákat a Nyugati téren. Idén viszont – számos más közösségi program mellett –, most először, két vidéki nagyvárosban, Miskolcon és Debrecenben is tartanak köztéri gyertyagyújtást az EMIH szervezésében. A gyertyákat közéleti személyek gyújtják meg mindhárom helyen, az ünnepet pedig különféle rendezvények kísérik. Miskolcon délután klezmerzenét hallgathatnak, Debrecenben este hat után egy izraeli DJ zenél. Budapesten december 18-án este Hanukorcsolya lesz a Városligeti Műjégpályán.

A fővárosban minden este, péntek kivételével, este hat órakor gyújtják meg a gyertyákat. Első este Mága Zoltán hegedűművész, Nemes Jeles László filmrendező és Gárdos Péter filmrendező, a második este Szántó T. Gábor író, költő, a harmadikon pedig nagykövetek gyújtják meg a gyertyákat. Negyedik este több kerületi polgármester, Fülöp Attila és Latorczai Csaba helyettes államtitkárok, míg ötödik este ifjúsági szervezetek képviselői, valamint Palkovics László államtitkár vesz részt az eseményen. Miskolcon Kriza Ákos polgármester és Szabó Máté színházi rendező, Debrecenben pedig Papp László polgármester és a debreceni rabbi, Faigen Sámuel gyújtják meg a gyertyákat.

Köves Slomó érdeklődésünkre elmondta, idén is kapott hanukai üdvözletet Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől. E szerint Vona és a Jobbik „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”. Köves Slomó és a zsidó közösség tavaly kapott először hanukai üdvözletet Jobbiktól. Akkor a rabbi az üdvözletet visszautasította, és nyílt válaszában kifejtette, hogy meglepte a Jobbik köszöntése, mivel a párt megnyilvánulásaiban számtalanszor kifejtette, hogy nem tekinti a zsidóságot a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjának.

A rabbi elmondta, sajnos idén sem változott a véleménye, továbbra is úgy gondolja, hogy egy ilyen hanukai üdvözlet hiteltelen és cinikus egy olyan párttól, amelyiknek parlamenti képviselője arról elmélkedett nem is olyan rég közösségi oldalán, hogy ha majd „kormányra kerülnek, befejezik, amit elődeik nem fejeztek be” a zsidók Dunába lövésével. Hiteltelen egy olyan párt vezetőjétől, aki még idén januárban is azt mondta, hogy „ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről”. Ettől függetlenül – Köves Slomó kérdésünkre elmondta – idén már nem válaszol Vona Gábor üdvözletére, mert szeretné elkerülni, hogy esetleg olyan jóakaratú embereket is megbántson, akik őszintén osztoznak az ünnep örömében.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.