M. Richárd őszintén bánja a tragikus balesetet, és kártérítést ajánl

2017. augusztus 22. 19:33 - szerző: Ágoston Zoltán

A Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja levelet írt.

Elismeri büntetőjogi felelősségét M. Richárd, a májusi Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja – derül ki abból a nyílt levélből, amelyet a Pesti Srácok hozott nyilvánosságra kedd délután. Bevallása szerint M. Richárd azért írt, mert több félrevezető információ jelent meg a sajtóban az ügyével kapcsolatban, és szeretné tisztázni, mi a tény az ügyben.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

M. Richárd május 15-én a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében Mercedes kabriójával belerohant egy éppen kanyarodó Citroënbe, amely a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott a Dózsa György úton. A balesetben ketten életüket vesztették és öten sérültek meg. Később kiderült, hogy M. Richárd fél órával a balesete előtt vette a Mercedest, amelyet jogosítvány nélkül vezetett. A levelében most kiemeli, hogy az ügyben elismerte a büntetőjogi felelősségét, őszintén sajnálja, hogy tragikus balesetet okozott, és hajlandó kártérítést fizetni a sérülteknek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak. Anélkül hogy hárítani akarná a felelősséget – fűzi hozzá –, felhívná a figyelmet arra, hogy a térfigyelő kamerák felvételei és a nyomozás adatai alapján készült műszaki szakértői vélemény tanúsága szerint


  • „jól látható, hogy valóban a kanyart levágva kanyarodott a Citroën vezetője” (szakértői vélemény, 23. oldal);

  • „amennyiben szabályosan hajtotta volna végre a kanyarodást a Citroën vezetője, és ugyanakkor indul, mint ahogy azt a valóságban tette, abban az esetben 4 másodperccel később lépte volna át a felezővonalat” (szakértői vélemény, 23. oldal);

  • „a Citroën vezetője részéről 2 másodperccel az ütközés előtt még elkerülhető lett volna elkormányzással” (szakértői vélemény, 27. oldal).


„A balesetet túlélő, abban nyolc napon túli sérüléseket szenvedő, Citroën típusú személygépkocsi vezetője szabálytalanul kanyarodott elém, és a vezetői engedélye tudomásom szerint bevonásra is került jelen eljárásban” – írja a levélben M. Richárd. Emlékeztet, hogy a Citroën hátsó ülésén utazó személy nem használt biztonsági övet. Ha megtette volna, nem esik ki a kocsiból az ütközéskor, és megússza a halálos sérüléseit. Ír a kokainhasználatról is, megemlítve, az, hogy 24–72 órával a baleset előtt fogyasztott a szerből, a szakértői vélemény szerint nem befolyásolta, hogyan vezet.

„Mindezeket csak az olvasók korrekt tájékoztatása miatt írtam le, és hangsúlyozni kívánom, hogy bűnösségemet teljes mértékben elismerem, és mindent meg kívánok tenni a sértettek és a hozzátartozók kártérítése érdekében, mely szándékomat a bíróságon és a nyomozó hatóságnál is kinyilvánítottam” – zárul a levél.

A budai Központi Kerületi Bíróság hétfői döntése szerint M. Richárdot nem helyezik előzetes letartóztatásba, csak házi őrizetet kap. Nyomkövetőt nem kell viselnie.