Lovász László: A Figyelő cikke primitív, a következő pedig az lesz, hogy az utcán inzultálják a kutatókat?

Az MTA elnöke attól tart, hogy elindul a kutatók elvándorlása.

2018. június 22., 17:07

Szerző:

Váratlanul érte a Magyar Tudományos Akadémiát a kormányzat átalakítási terve, de Lovász László még lát esélyt a kompromisszumra. Félti viszont az alapkutatások jövőjét, és attól tart, hogy a bizonytalanság miatt elvándorolnak a kutatók. Primitívnek és értelmetlennek tartja a Figyelő feketelistáját. Nem akar az elnök lemondással fenyegetőzni, de nem először merül fel ennek lehetősége – árulta el az MTA-elnök az Indexnek adott interjúban.

Múlt héten derült ki, hogy a kormány az Információs és Technológiai Minisztériumhoz csoportosítja át az MTA költségvetésének nagy részét. Az MTA a saját függetlenségét és a kutatási szabadságot félti, ráadásul a kormány az akadémiai törvényt is módosítani készül.

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

 

A tervezet szakértői véleményezésére az MTA mindössze 54 percet kapott. Palkovics László miniszter állította, hogy ez nem így történt, már előzetesen is értesítették őket. Lovász László erről az interjúban elmondja, hogy másfél hete, vasárnap este együtt vacsoráztak Palkoviccsal, aki beszélt ugyan a tervről, „de számok, adatok, nélkül nehéz volt megérteni, hogy ez pontosan mit jelent”.

– Úgyhogy abban maradtunk, hogy majd eljön az Akadémiára, és pontosan elmondja a tervet. Nem gondoltam volna, hogy ezt ő úgy érti, már minden el van döntve. Azt hittem, csak akkor kezdődik az egyeztetés arról, hogy ebből mi az, amit mi elfogadhatónak tartunk, mi az, amit támogatunk, és mi az, amit máshogy gondolunk

– nyilatkozza Lovász. Több mindent megfontolásra érdemesnek tart a tervezetből, de a finanszírozás átcsoportosítását értelmetlennek látja. Nem érti a genderkutatások ördögként való feltüntetését, mivel alapvető fontosságúnak tartja, hogy megértsük a nemek szocializálódását, biológiai adottságait.

– Én azt várnám el, hogy a kormány rendelje meg ezeket a genderkutatásokat, mert csak akkor lehet oda eljutni, hogy mondjuk a népesedési problémákat valahogy kezeljük

– mondja az elnök. Hangsúlyozza, hogy az MTA alapító okirata is rögzíti, hogy köteles az állam és a mindenkori kormány felé tudományos szaktanácsadással szolgálni, és már most sem száz százalékig azt csinálja minden intézet, amihez kedve van.

Lovász László
Fotó: Kovalovszky Dániel

Figyelő cikkét primitívnek tartja. Az elnök szerint kiváló kutatásokat minősít negatívan a kormányközeli újság, és több ezer publikációból szemlézett ki Schmidt Mária lapja néhányat.

– Az pedig, hogy bizonyos kutatókat arcképpel – hogy is mondjam – kicikiz, megengedhetetlen. A következő az lesz, hogy az utcán inzultálják őket?

– teszi fel a kérdést. Attól tart, hogy elindul a kutatók elvándorlása, hogy kevesebben akarnak majd hazajönni, ami a Lendület program sikerét is aláássa.

Még nem döntötte el, hogy lemond-e az elnöki posztról, de nem először vetődik fel a kérdés.