Lesöpörte az ÁSZ a Jobbik észrevételeit, maradt a gigantikus bírság

2018. január 8., 13:58

Szerző:

Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését – közölte az ÁSZ. A Számvevőszék megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A jelentés szerint a párt akadályozta az ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A jelentés szerint a Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását. A párt szerint persze ennek pont az ellenkezője történt.

A jelentés azt írja: az ÁSZ hatósági jelzést kapott a 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal, politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt. (Nem részletezik, milyen hatóság jelzett, mindenesetre a Fidesz a 2010-es kampányban a mostani jobbikos ár harmadáért bérelt helyeket szintén az akkor még rendes fideszes oligarcha Simicska cégétől, de ez nem zavarja az ÁSZ-t.) Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer forint összegben. A Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését. Az azonban a teljes jelentésből sem derül ki, (ami itt elolvasható), hogy az összeg hogy jött ki. A Jobbik szerint hasraütésre, ennek cáfolata nem derül ki a  jelentésből. 

A korábban elkészült, pontosan ugyanezt tartalmazó jelentéstervezetet a Jobbiknak lehetősége volt észrevételezni. Az ÁSZ megvizsgálta a párt észrevételeit és nagy meglepetésre megállapította, hogy „hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel nem cáfolta az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait" (azaz voltaképpen saját maguk elbírálták a saját jelentésük ellen benyújtott fellebbezést). Így a Jobbiknak 15 napon be kell fizetnie a 331 millió 660 ezer forintot, továbbá ugyanennyivel csökkentik a párt állami támogatását.

A párt délután sajtótájékoztatón reagál az ÁSZ döntésére.