Lemond az MSZP elnöksége

2018. április 9., 01:49

Szerző:

Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége – jelentette be hétfőre virradóra az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében. Molnár Gyula közölte, tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat a kialakult helyzetért. A tisztújító kongresszust június közepén, második felében tarthatják meg.

A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja „a változás szövetségét”, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Az ellenzéki politikus csalódottságának kifejezése mellett gratulált a választás győztesének. Helyesnek értékelte korábbi döntésüket, hogy egy másik párt miniszterelnök-jelöltjével vágtak neki a kampánynak.

Az MSZP elnöke szerint a későbbiekben Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a 2014-es az országgyűlési választáson érdemi kihívója lehet bármelyik másik párt vezetőjének. A kampány újdonságaként beszélt arról, hogy az értelmiségiek és a civil szervezetek komoly részt vállaltak az előkészületekben. Köszönetet mondott a Közös Ország Mozgalomnak, a V18 csoportnak és a hódmezővásárhelyi polgármesternek, amiért segítették az embereket abban, hogy helyes döntéseket hozzanak.

Molnár Gyula szerint a kampányban nem voltak egymáshoz mérhetők az egyes pártok eszközei. Úgy fogalmazott: – Minden egyes elköltött ellenzéki forintra ezer vagy tízezer forintnyi kormány- és kormánypárti pénz jutott. Sikerként értékelte, hogy képesek voltak a közbeszédet - amely korábban csak az ellenségről, a gyűlöletről szólt - megváltoztatni. Világossá tették - mondta - , hogy Magyarország legnagyobb problémái az egészségügyben, az oktatásban, a szociálpolitikában vannak.

Molnár Gyula szerint ezen a választáson néhány párt a saját pályáját futotta, egyéni pártérdekből megtagadták az együttműködést. Az MSZP a Párbeszéddel kötött megállapodás előtt közös listát, közös jelölteket, közös miniszterelnök-jelöltet szorgalmazott, de ez meghiúsult. Felelősnek tartotta a mostani választási eredményéért az ellenzéki oldalon azokat a pártokat, amelyek előbb támogatták, majd elálltak a közös listától, illetve azokat is, amelyek - szerinte - 17 választókerületben akadályozták meg a demokratikus ellenzéki jelöltek győzelmét.

„Ha képesek lettünk volna arra az egyszerű belátásra, hogy kinek van esélye győzni, és félre lehetett volna tenni az egyéni és pártpolitikai érdekeket, akkor ma azt gondolom, hogy egy tervezhetőbb jövővel állnánk szemben” – hangoztatta.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a sajtótájékoztatón közölte, szombatra összehívja az MSZP választmányát, amely kitűzi a tisztújító kongresszus időpontját. Szerinte az MSZP alapszabálya szerinti, rendes kongresszus június közepén, második felében lehet. Addig a pártot a hivatalban lévő frakcióvezető, Tóth Bertalan, valamint Tóbiás József pártigazgató és a választmány elnöke irányítja – mondta a politikus. – Egy percig nincsen vezetés nélkül az MSZP” – jelentette ki. Elmondta, április második felében megalakítják az új országgyűlési frakciót, megválasztják annak vezetőit.

A választmányi elnök köszönetet mondott Pesterzsébet és Kispest választóinak, hogy a támogatásukkal negyedszer nyert egyéni országgyűlési képviselői mandátumot.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.