Lebontják az alumíniumhéjat a Corvin Áruházról

2017. november 2., 23:10

Szerző:

A józsefvárosi önkormányzat szerdán született döntése értelmében eltávolítják az alumíniumhéjat a Corvin Áruház homlokzatáról – írja Fővárosi blog Facebook-posztjára hivatkozva az Index. Az épületet ötven éve, 1967-ben borították be a Blaha Lujza tér emblematikus látványelemének számító burkolattal, amely alatt egy neoreneszánsz homlokzat bújik meg. A Reiss Zoltán építész  tervezte palota ugyanis ilyen stílusban készült el 1926 és 1929 között. Bár az épület műemlékvédelem alatt áll, az eredeti homlokzatát és az eredeti épületbelsőt csak rekonstruálni lehet a korabeli felvételek alapján. Az előbbit fémburkolat fedi, az utóbbi a rengeteg átalakítás miatt elpusztult.

 

Az alumíniumhéj eltüntetésének a költségét – 22 millió forintot – a józsefvárosi önkormányzat általános működési tartalékból különíti el a célra. Egyelőre nem világos, hogy a régi homlokzattal mit kezdenek, a rendeletben felújításról legalábbis nem esik szó.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.