Lázár túl erős lett, Orbán hivatalnokra bízza az új kancellári hivatalát

2018. május 2., 08:48

Szerző:

A múlt héten Rogán Antal jelentette be, hogy a negyedik Orbán-kormányban új közigazgatási egységet alakítanak ki a döntések előkészítésére és a végrehajtásuk felügyeletére. Ez az új közigazgatási egység a Miniszterelnöki Kormányiroda nevet fogja viselni, a 24.hu pedig most azt írja, hogy Orbán Viktor új jobbkezet talált magának, a közvetlenül miniszterelnöki irányítás alá tartozó hivatalt ugyanis Bíró Marcell vezeti majd államtitkári rangban.

Bíró Marcell
Fotó: YouTube

A Miniszterelnöki Kormányiroda a negyedik Orbán-kormányban Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökségtől vesz el egy feladatkört, aminek a kapcsán a 24.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányülések előkészítése, jegyzőkönyvezése és a kormánydöntések aláírásra felterjesztése „kőkemény hatalmi eszköz”, amelyet Orbán Viktor most inkább egy alapvetően hivatalnoki szerepet játszó politikusra bízna a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal, Gulyás Gergely vagy olyasvalaki helyett, mint amilyen a 2014-re a miniszterelnökkel szemben túlságosan megerősödő Lázár János volt. 

Bíró Marcell a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcánál kezdte a kormányzati pályafutását Gál András Levente államtitkár titkárságvezetőjeként.  2011-ben átvette a főnöke helyét az államtitkári székben. A 2014-es kormányalakításkor követte Navracsics Tibort a külügyminisztériumba, ahonnan aztán Szijjártó Péter érkezésekor távozott. Ezután a Belügyminisztériumba dobbantott, egy éven át Pintér Sándor kabinetfőnöke volt. 2015 októberében pedig az akkor megalakuló Rogán-féle minisztérium, közigazgatási államtitkára lett. A 24.hu most azt írja róla, hogy ha ő dönt egy kormányülésen kialakuló vitában. világos lesz, hogy Orbán Viktor akaratának megfelelően történik majd, ami Lázár János esetében nem mindig volt teljesen biztos. 

Mindez egyébként összhangban áll azzal, amit Balog Zoltán távozó humánerőforrás-miniszter mondott nemrég, miszerint Orbán Viktor irányítani, és nem vezetni akarja a kormányát.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.