Lázár szerint Sorost nem akarják kitiltani, Kerényi Imre táborából nem lesz semmi

2018. január 18., 15:25

Szerző:

Ez a 107. Kormányinfó, amelyet Lázár János és Kovács Zoltán tart. Szó lesz rajta a Stop Soros művésznevű teljességgel értelmetlen törvénycsomagról, amellyel az Orbán-kormány szerdán állt elő és a február 25-i hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásról is. Hódmezővásárhely ugyanis Lázár János városa, fideszes körökben pedig jelenleg a független, de teljes ellenzéki támogatással induló jelölt, Márki-Zay Péter számít az első számú közellenségnek. Olyannyira, hogy egy most hétvégi misén Németh László plébános a templomban kampányolt ellene,  A pap nyilvánosan kiállt az Orbán-kormány mellett, és arra biztatta a hívőket, hogy a fideszes jelöltre, Hegedűs Zoltán alpolgármesterre szavazzanak. 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

15:57 A Hír Tv Tiborcz István cégét firtató kérdésére Lázár János azt válaszolja, hogy forduljon inkább tulajdonosához, Simicska Lajoshoz, hiszen a Közgép az Elios résztulajdonosa volt. 

15:50 Amikor Tiborcz István cégéről, az Eliosról kérdezik, hogy polgármesterként miért pont annak a pályázatát választotta Hódmezővásárhely korszerűsítésére annyit tud mondani, hogy az övé volt a legjobb ajánlat. Nem válaszol arra a kérdésre, hogy tudott -e arról, hogy a miniszterelnök jövőbeni vejéé a cég. Lázár csak azt mondja, hogy nem foglalkozik mások magánéletével - minden pletykát amúgy is ő tud meg utoljára - és támogatja a Bajnai-kormány egykori döntését a közvilágítás korszerűsítésére.

15:45 A Mészáros Lőrinc gazdagodását firtató kérdésekre Lázár János azt mondta, az uniós közbeszerzésekre bárki pályázhat. - Nem töltöm az időmet azzal, hogy mások sikerét próbáljam megfejteni. Inkább a saját sikeremet kovácsolom - válaszolta Lázár. A miniszter szerint hülyeség, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja lenne, de a sajtó munkája elég hatékony, hogy ezt elterjesztette. 

15:36 Lázár János Kerényi Imre tábortervére azt mondja, hogy egy kiváló művészember, aki álmodott valami, ami nem úgy lesz. Hozzátette: ő nem adja semmilyen tábornak a gyerekeit, mert így is keveset látja őket. 

15:32 A Bálna megvételére kerül a szó. A kormány vásárlása nem egyszerű procedúra mondja Lázár, majd Kovács Zoltán kiegészíti, hogy jövő héten indulnak meg róla a tárgyalások.

A holnapi tüntetéssel kapcsolatban Lázár János azt mondja, szülők igazolhatják a diákok távolmaradását az iskolából. 

15:25 Kiderül, hogy Lázár nem olvassa a Magyar Időket. A kormányközeli lap ma írta meg, hogy David Cornstein lesz az új amerikai nagykövet, de a miniszter nem hallott róla.

15:22 Senki sem akarja Soros Györgyöt kitiltani Magyarországról, a magyar kormány sem. Az idegenrendészeti távoltartás nem ugyanaz, mint a kitiltás - mondta a sokadik ezt firtató kérdésre Lázár János.

Egy kérdésre, miszerint rendben van -e az illegális bevándorlás támogatása abban az esetben, ha az illető civil szervezet illetéket fizet Lázár azt mondja, hogy megtiltani a tevékenységet nem lehet, de transzparensnek kell lennie és gyakorlására új szabály vonatkozik. 

15:17 Lázár szerint senkire sem lehet ráerőltetni, hogy elfogadja és befogadja a védelem alatt álló menekülteket. Ezt az őcsényi eset kapcsán jegyzi meg. Példát is hoz, hogy a választókörzetében még gyerekeket sem akartak befogadni. Van ilyen! - intézi el a kérdést. 

15:08 Az Index kíváncsi, hogy az önkéntesek között volt-e olyan, akiknek eddig is volt összeütközése a rendészeti szervekkel, sor került feljelentésre. Lázár egy pillanatra Kovácsra néz, majd azt mondja, talán a Helsinki Bizottság tagjaival történt ilyen. 

15:06 Az Index kérdésére Lázár azt állította, hogy Pintér szavai azt jelentették, hogy Soros György személyesen nincs ott a határokon, de azt nem, hogy ne finanszírozná a szervezésben résztvevő szervezeteket.

15:04 Idén nem emelkedik a közmunkások bére. – Célunk, hogy a versenyszférában dolgozzanak, mozduljanak el aktuális helyzetüktől. Nyolcvanezer főre kell beállítani a közmunkát - mondta Lázár.

15:02 Egy kérdésre Lázár hangsúlyozza, hogy befogadni egyetlen menekültet sem fogadtunk be. Csak oltalmazotti státuszról beszél, ami azt jelenti, hazatér, ha a helyzet rendeződik.

14:59 Lázár szerint az Orbán-kormány utasítást nem adhat az ügyészségnek, csak véleményt mondhat. Ki kell vizsgálni az OLAF javaslatait is, mint mindegyiket. A jelentés nyilvánosságra hozataláról azt mondta, a folyamatokat végig kell járni.

14:55 Lázár és Kovács összekacsint. Szerintük azt a jelentést, amelyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt Tiborcz István cégénél, előbb került a nyugati sajtó kezébe, mint a magyar kormányéba.

14:49 Az RTL Klub felidézi, hogy Pintér szerint Soros nem támogatja az illegális migrációt Lázár ennek simán ellentmond. Megismétli, hogy Soros most lehetőséget kap arra, hogy abbahagyja a migráció elősegítését és ösztönzését, és emlékezetet, ebben a kérdésben ő mindig ugyanazt mondja.

14:45 Lázárt nem eresztik, így kénytelen elmagyarázni, mit értett az alatt, hogy Márki-Záy nem hódmezővásárhelyi. Azt mondja, ennek oka, hogy három dolognak kell rendben lennie. – Egy polgármesternek szavahihetőnek kell lennie, érdemesnek arra amit csinál, meg kell dolgoznia azért, hogy bizonyítson. Teljesítmény és eredmény nélkül nehéz a bizalmat kivívni. Egy polgármesternek tudnia kell szövetséget kötni, és nem mindegy, ki a szövetségese. Azt gondolom, hogy akinek Hódmezővásárhelyen Gyurcsány Ferenc a szövetségese az nem hódmezővásárhelyi.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

14:39 Némethnek a misén elmondott kampánybeszédével kapcsolatban azt mondja, nem tud állást foglalni, de arról igenis tud, hogy ami utána történt, problematikus. – Baj, ha a véleménye miatt megbélyegzik és elkezdik üldözni. Olyan országban kellene élnünk ahol minden lelkipásztor elmondhatja véleményét.

14:35 Lázár megkapja a kérdést, hogy miért nem tekinti Márki-Zayt hódmezővásárhelyinek (ahogy ezt a Magyar Nemzetnek adott interjújában mondta), és mit gondol arról, hogy Németh misén mondott politikai véleményt és kampányolt a Fidesz jelöltje mellett. – Méltatlan a lökdösődés ami zajlik. Nagyra értékelem a külföldi és a magyar sajtó nagy érdeklődését, de hagyják meg a hódmezővásárhelyieknek, hogy a szavazófülkében békében szavazhassanak. Okos és bölcs nép él ott, tudni fogják, mi a jó – mondta Lázár.

14:30 A miniszter mintha állatnak tartaná a menekülteket. Eredeti élőhely – ezt fordulatot használja azokra az országokra, ahonnan útnak indultak. 

14:30 Az újságírói kérdések következnek.

14:26 Egy húszmilliárdos építészeti támogatási keretet is létrehoznak.

14:24. Szegeden egy új katolikus általános iskolát és gimnáziumot alapítanak. Támogatják azt is, hogy a szegedi tudomány új épületbe költözzön.

14:22 Lázár energetikáról is ejtett szót. Háromezer kisteljesítményű naperőmű-parkot akarnak létesíteni. – Ötven százalék atom, ötven százalék napenergia, így állna fel a szolgáltatás. Az áram importot 10 éven belül szeretnénk elhagyni – állította.

14:17 Lázár szerint Magyarország a rendelkezésre álló EU-forrásokat már 96 százalékban odaítélte a nyerteseknek. – 4270 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás történt 2017-ben. Szerződéskötési arányunk pedig 85 százalékos. Alaptalanok az aggályok, hogy nem tudjuk elkölteni, kiírni a pályázatokat. 

14:12 Lázár bejelentette, hogy különböző kedvezményes diákhitel-törlesztésre lesz lehetősége a gyereket vállaló nőknek. Első gyereknél három évre felfüggesztik a fizetést, második gyereknél elengedik a felét, harmadiknál pedig teljes egészében elengedik.

14:03 A tárcavezető kitért Soros György tevékenységére is. – Szeretnék világosan válaszolni: a törvényjavaslat vonatkozik a támogatóra is, nem csak a szervezőre. Kiváló alkalom, hogy Soros abbahagyja illegális bevándorlást támogató tevékenységét – hangsúlyozta. A Stop Sorosban egyébként egy szó sem esik Sorosról.

14:01 2017-ben 1291 ember kapott oltalmat,  idén pedig már 50  nemzetközi szerződések és jogi kötelezettség alapján. - Aki védelemre szorul, azt Magyarország megvédi. Ők nem összekeverendők a gazdasági bevándorlókkal és illegális migránsokkal – hívta fel a figyelmet Lázár arra a különbségtételre, amelyről az Orbán-kormány mindeddig hallgatott.

13:59 A kormány arra jutott, hogy három újabb törvényjavaslatot tesz le az asztalra a bevándorlással kapcsolatban – tér rá a Stop Sorosra. Emlékeztet, hogy ezeket Pintér Sándor belügyminiszter szerdán ismertette. - A bevándorlást, illegális migrációt támogatják és szervezik, így nekik transzparensebben kell végezniük a működésüket. Tevékenységük regisztrációhoz kötött lesz. Ha nem tesznek eleget, bírságot kapnak - mondta Lázár. Azok akik külföldi juttatást kapnak tevékenységükhöz, 25 százalékos illetéket kell fizetniük, amit a kormány határvédelemre fog költeni.

13:57 Lázár úgy tudja, több mint kétmillióan töltötték ki a nemzeti konzultációt. Ezt meg is köszönte. – A kormány egyedül ezt a csatát nem tudja megnyerni, csak akkor ha pártállástól függetlenül mindenki képes az összefogásra. A mi legfontosabb felelősségünk, hogy erősödjön az ország biztonsága – mondta.

13:52 A héten két kabinetülés és egy kormányülés is volt. Miniszterelnökséget vezető miniszter elsőként elsőként ezekről ad tájékoztatást. – A legfontosabb kérdés a bevándorlás és a migráció ügye, ezt tekintettük át – kezdte a mondanivalóját.

13:50 Húsz perc késéssel kezdenek.

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.