Lázár szerint az Elios-ügy csak egy lámpacsere, azt fújják fel

2018. február 15., 17:27

Szerző:

Természetesen Soros Györggyel és a Stop Soros törvénytervezettel indult a mai, 109. Kormányinfó is.

Lázár János ismertette újra a törvénycsomagot miután azt állította, a társadalmi egyeztetések alapján egy emberként akarja az ország szigorítani a Stop Soros-törvényt, és Soros Györgyöt is ki akarjuk tiltani az országból. Kérdésre elmondta azt is, hogy „szinte borítékolható", hogy a Stop Soros törvénycsomag elfogadása után az EU kötelezettségszegési eljárást indít. De ebben a kérdésben megállíthatatlanok vagyunk – fogalmazott.

A Stop Soros-törvényeknek vannak kétharmados módosítást igénylő részei, Lázár reméli, a többi párt is támogatni fogja. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány nem száll ki az ENSZ tárgyalássorozatából, hanem harcba száll a szövetség javaslatával, miszerint „le kell bontani a kerítéseket és rendezetten folytatni a migrációt". A Magyar kormány szerint igenis meg lehet állítania migrációt, hiába állít mást az ENSZ.

Lázár János sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter visszautasította az ENSZ azon állításait, miszerint a migráció kedvező lenne a gazdaságra, hasznos, kedvező és megállíthatatlan folyamat lenne. Az európai családok támogatása mellett foglalt állást, jelezve: egyes nyugati és déli tagállamokban 20-30 százalékos munkanélküliség van. Hozzátette: a magyar példa pedig arról szól, hogy a migráció megállítható a külső határoknál.

A Kormányinfón az is kiderült, hogy súlyos pénzeket költünk majd hadászatra, 433 milliárdról 1000 milliárdra nő a magyar honvédelmi költségkeret.

Pénz jut továbbá határon túli óvodákra, szám szerint 15 milliárd forint, amin túl még óvodapedagógusokat fog képezni és fizetni a magyar állam.

A Kormányinfót egy kisebb incidens is megzavarta ezúttal. A hvg.hu beszámolója szerint a kritikus Orbán-cikkeiről ismert Dan Nolan, a The Guardian magyarországi tudósítója megpróbált szót kérni, amit Kovács Zoltán nem adott meg. Ebből kifolyólag kisebb zavar keletkezett, aminek az lett a vége, hogy az újságíró kivezetését helyezték kilátásba.

Szóba került Simicskó István óvodalátogatása is, de Lázár szerint nem kell a politikust megdorgálni amiért gyerekeket vont be a kampányba, bár hozzátette, ő az ilyesmit nem pártolja.

Lázár szerint nincs értelmes oka annak, hogy az OLAF-jelentésről beszéljenek, csak az, hogy Orbán Viktor érintettségét igazolják, de ehhez szerinte a miniszterelnöknek semmi köze. Lázár szerint csak egy „lámpacseréről" van szó, ezt fújják fel azok, akik az OLAF jelentéséről beszélnek. A miniszter hozzáteszi, hogy az OLAF-vizsgálatokat magyarok végezték, lehet, hogy nekik vannak elfogultságaik, ezt meg kell vizsgálni.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.