Lázár nemrég még büszke volt a Tiborczcal együtt kitalált 940 milliós pályázatra, kár, hogy az OLAF szerint csalás szegélyezte az egészet

2018. február 10., 19:06

Szerző:

Újabb kínos nyilatkozat került elő Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől az Elios Innovatív Zrt által elnyert, EU-s támogatást élvező közvilágítási pályázatokkal kapcsolatban. Azután, hogy a tárcavezető egyszerűen letagadta, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) a jelentésében szó lenne arról, hogy amit az Elios művelt az kimerítheti a bűnszervezetben elkövetett visszaélés fogalmát, a Népszava szombaton elővette azt a videófelvételt, amelynek a tanúsága szerint a miniszter novemberben még büszke volt arra, hogy Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal együtt találták ki Hódmezővásárhely közvilágításának korszerűsítéséről szóló 577 millió forintos pályázatot.  Ennek a büszkeségnek a szépséghibája csak az, hogy az OLAF több szabálytalanságot is talált a pályázatban és a közvilágítás korszerűsítésének a végrehajtásában.

 

A hódmezővásárhelyi pályázatnak azért van kulcsjelentősége  – írta meg az OLAF-jelentést elsőként megszerző 24.hu – , mert ez volt az első megbízás, amelyet az akkor még ES Holding néven ismert Elios 2010-ben elnyert. Lázár János ekkor még városi polgármester volt, a szerepére az ügyben pedig enyhén szólva nem vet hízelgő fényt az OLAF több megállapítása sem.

  • Az ES Holding úgy futott be nyertesként a pályázaton, hogy a 2008-as évet bevétel nélkül zárta, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalma volt úgy, hogy korábban semmilyen referenciával nem rendelkezett a közvilágítás terén,
  • Bár a a szabad verseny elve tiltja, hogy egy korábbi versenytárs alvállalkozói szerepet kapjon egy pályázat nyertese mellett, a Tungsram-Schréder Zrt. 2011-ben 341 millió forintos szerződést köthetett az ES Holdinggal. Hagyományos esetben tiltott gyakorlatnak számít, hogy egy pályázat nyertese a korábbi vetélytársát bevonja az üzletbe, ráadásul a magyar közbeszerzési törvény akkor hatályban lévő rendelkezései úgy szóltak, hogy egy alvállalkozó a megbízás értékének maximum a 10 százalékáig szállhat be. A 341 milliós szerződéssel a Tungsram-Schrédernek 60 százalékig sikerült. A végső ár egyébként nem 577 millió, hanem 940 millió forint lett.
  • Egy tanácsadó cég, a Tender-Network Kft. az ES Holding mellett a megrendelőnek, a Lázár-féle önkormányzatnak is dolgozott.
  • De visszatetsző az is, hogy megrendelőként a Lázár-féle önkormányzat az energiahatékonysággal kapcsolatban nem írt elő semmit, így azt sem, hogy a cégnek hány lámpát kell cserélnie, azt pedig, hogy Hódmezővásárhely milyen technológiával takarítson meg energiát a közvilágításban, a  pályázókra bízták.

Mindez azt jelenti, hogy Lázár János egy olyan pályázatra büszke, amely a csalás és az összeférhetetlenség gyanúját veti fel. A novemberi kiszólása egyébként keresztülhúzza azoknak a kísérleteknek a számításait is, amelyek szerették volna Orbán Viktor veje helyett Simicska Lajosra hárítani a felelősséget az Elios gyanítható visszaéléseiért. Egy, az Orbán-kormányhoz közeli sajtóban szívesen hangoztatott érv úgy szól, hogy az Elios már Simicska-tulajdonban volt, amikor elkezdte sorozatban nyerni a közvilágítási pályázatokat, csakhogy az állítás sántít. Tiborcz István és az üzlettársa, Erdei Bálint 2009-ben alapította az ES Holdingot. Többségi tulajdonrészét egy évvel később ugyan eladták a Simicska-féle E-OS Energiakereskedőnek, de Tiborcz István igazgatósági tag maradt. Később újra tulajdonos lett, és végül csak 2015 áprilisában hagyta el az ES Holdingról E-OS-ra, aztán Eliosra átkeresztelt céget. Az OLAF ugyanebben az évben indított vizsgálatot a cég gyanút keltő sikerszériája, az országszerte elnyert 35 pályázat miatt. Az ennek nyomán írt jelentést az OLAF decemberben elküldte az Orbán-kormánynak, amely azonban egyelőre nem akarja nyilvánosságra hozni a több mint 100 oldalas dokumentumot.

Az OLAF 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) EU-s támogatás megvonására tett javaslatot az ügyben. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén, Orbán Viktor viszont a vejéről szóló kérdésre azt mondta, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Arról, hogy az Eliosban maffiamódszereket idéző szervezett csalási mechanizmust építettek ki, ebben, a szekszárdi pályázatról ebben, a szolnokiról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen a 24.hu cikkei alapján.

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.