Lázár: Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával, mert sok barátjuk van

2017. április 20. 15:08

Magyarországnak „esze ágában nincs” kilépni az Európai Unióból, csak át akarja azt alakítani – mondta a kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón. Azt is mondta: képes az ország akár saját forrásból finanszírozni Paksot, és minden szinten sok barátja van a multiknak.

Lázár János szerint Magyarországgal szemben támadások várhatók Brüsszel részéről. Az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. Ezt azzal magyarázta, hogy míg Ausztriát megdicsérte Brüsszel, mert az megállítja és – ha kell – igazoltatja is az uniós állampolgárokat, megszegve a szabad mozgás elvét, addig Magyarország büntetésben részül, mert meg akarja állítani a nem EU-s állampolgárok ellenőrizetlen belépését az Európai Unió területére.

A tárcavezető visszautasította, hogy a nemzetközi sajtó náci haláltáborokhoz hasonlítsa a szerb határon létrehozott tranzitzónát, mint mondta, mindent megtesznek, hogy méltó körülményeket teremtsenek – írja a Híradó.hu.

A Brexit óta egy politikai támadás is zajlik az európai szocialisták részéről Magyarország ellen – folytatta. Szerintük a magyar kormánynak és parlamentnek jogokat kellene leadni Brüsszel felé, jelentősen lemondva nemzeti szuverenitásáról. „Erre azonban a közép-európai országokkal közösen nemet mondtunk, de a szocialisták szankciókat követelnek” – emelte ki.

Nem lépünk ki az EU-ból

Beszélt arról is, hogy Magyarországnak „esze ágában nincs” kilépni az Európai Unióból, csak át akarja azt alakítani, hogy minden ország tudjon boldogulni. „Részesei akarunk lenni a vitának és a munkának.” Így van ezzel a Fidesz is, nem akarja elhagyni az Európai Néppártot, a „legfontosabb politikai szövetségesét”, de áll minden konstruktív dialógus elé – hangsúlyozta a miniszter.

Lázár: Képesek vagyunk akár saját forrásból finanszírozni Paksot

A miniszter beszélt a paksi beruházásról is. Emlékeztetett: Süli János, Paks polgármestere a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt megkapta mindkét bizottság támogatását. A kormány szervezeti átalakítását Paks II. előrehaladása indokolja, Süli János várhatóan május 2-án tesz esküt az Országgyűlésben – tette hozzá.

A beruházás előkészítésének semmilyen akadálya nincs – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője, aki hangsúlyozta: Magyarország sem a hiteltől nem függ, mert képes akár saját forrásból vagy az orosznál is olcsóbb hitelből finanszírozni az építkezést, sem pedig a technológiától, mert az erőmű működtetéséhez szükséges üzemanyag bárhonnan beszerezhető.

A beruházással összefüggésben a politikus szorgalmazta a kalocsai Duna-híd építésének felgyorsítását. Lázár János ismertette az energiafüggetlenségre vonatkozó kormányzati célkitűzést is, amelynek lényege, hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot. A kabinet terve az, hogy ötven százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar igényeket, a másik ötven százalék pedig zöldenergiából – elsősorban napenergiából – származzon, közölte.

Sok barátja van a multiknak

A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel.

„Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával”, mert „sok barátjuk van” minden szinten – fogalmazott.

Civiltörvény: Vállalni kell a transzparenciát

Kérdésre válaszolva elmondta: támogatja Gulyás Gergely civilek gazdálkodását érintő törvényét. Mint mondta, ha nem szégyen elfogadni a külföldi támogatást, akkor nyilvánosságra hozni sem az. Aki részt vesz a közéletben, annak vállalnia kell a transzparenciát – tette egyértelművé. A 7,2 millió forintos határt pedig uniós példák alapján határozták meg – fűzte hozzá.