Lázár Jánosnak nem tetszik, hogy el kell számolni több mint 360 milliárddal

2017. november 16., 21:32

Szerző:

Meglepően éles oldalvágást engedett el Lázár János a csütörtöki kormányinfón a Kúria egyik bírája, Baka András felé. A kancelláriaminisztert a testületnek arról a döntéséről, amely jogerősen kimondja, hogy a tao közpénz, a politikus pedig Bakára utalva azt mondta, van egy bíró, aki haragszik Magyarországra, és akihez rejtélyes módon minden, taóval kapcsolatos ügy kerül.

Lázár János ingerültsége némiképp érthető, tekintettel arra, hogy a tao kérdése az Orbán-kormány egyik legféltettebb kincsének számít. A tao azt a támogatást jelenti, amelyet a cégek a társaságiadó-kedvezményből adhatnak sportegyesületeknek, az Orbán-kormány pedig kitartóan ragaszkodik ahhoz, hogy az a több mint 360 milliárd forint, amelytől a költségvetés elesett, nem közpénz, a felhasználása pedig nem közérdekű adat. A Kúria azonban másképp ítélt. A testület tegnapi döntése szerint még az Orbán Viktor egykori iskolatársa, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos fémjelezte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak is be kell mutatnia, hogy milyen szerződéseket kötöttek a társaságiadó-kedvezményekként érkezett pénz egy részéből. Az alapítvány működteti Orbán kedvenc csapatát, a Puskás Akadémiát.

Lázár csütörtöki kiszólásáról a HVG.hu megkérdezte a Kúriát, és azt a választ kapta, hogy a testület nem kommentálja közéleti szereplők politikai megnyilvánulásait. A portált érdekelte az is, hogy miért Baka kapja a tao-ügyeket, amire a Kúria így felelt: Az ügyelosztási rend a Kúrián naptári évre előre meghatározott, és igazodik az ítélkező tanácsok speciális szakmai ismereteihez.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.