Lázár János szerint a bevándorlás miatt veszélyben van a hagyományosan jó magyar–német viszony

2017. szeptember 21. 15:20 - szerző: Ágoston Zoltán

Októberben kezdődik a nemzeti konzultáció a Soros-tervről. A miniszter szerint a bevándorlás elvi kérdés, Magyarország önként sem vállalná egy bevándorló befogadását sem.

Október elején indítják el a nemzeti konzultációt a Soros-tervről – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a 98. kormányinfó sajtótájékoztatón. A politikus közlése szerint a cél az, hogy  megtudják, mi az emberek véleménye az Orbán-kormány bevándorláspolitikájáról, amelynek szerinte az a lényege, hogy nem akarnak bevándorlókat Magyarországon.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az Állítsuk meg Brüsszelt! felkiáltással indított nemzeti konzultáció 945 millió forintba került. Ebben benne vannak a kommunikációs kampány költségei is. Kovács Zoltán kormányszóvivő ehhez a maga részéről később újságírói kérdésre annyit tett hozzá, hogy a nemzeti konzultációt a „szokásos” keretek között rendezik meg, minden eleme nyilvános lesz. Elkészült a róla szóló kormányhatározat is, arról  viszont sem Lázárnak, sem Kovácsnak nincs információja, hogy újra feltűnnek-e Soros-plakátok az utcákon.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Lázár szerint a vita egy egyszerű elvi kérdésről szól, vagyis hogy lesz-e bevándorlás, vagy sem. Technikai kérdés –fűzte hozzá –, hogy kötelező vagy önkéntes kvótát akarnak-e megállapítani az Európai Unióban. Ha önkéntes kvótáról kérdezik, Magyarország azt fogja mondani, hogy senkit nem akar befogadni. Ennek kapcsán úgy vélte, a jövőben Magyarország és a homlokegyenest ellentétes menekültpolitikát folytató Németország hagyományosan jó viszonyát érintő vitára számít a két ország között. Ő személy szerint hangosan imádkozik azért, hogy a vasárnapi németországi parlamenti választásokat Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerje. Ezután – folytatta – Németország Franciaországgal karöltve új jövőkoncepciót tesz le asztalra, és kérdés, hogy az a Magyarország, amely harminc éve mindenben egyetért Németországgal, ezután is egy szőnyegen fog-e árulni velük. Magyar érdek, hogy ez így történjen – vélte.

A tárcavezető beszélt az ukrán oktatási törvény módosításáról is, amely Kárpátalján a magyar kisebbség anyanyelvhasználatát veszélyezteti. Szerinte a magyar kisebbségek jogait durván megsértő jogszabály szégyenletes és elfogadhatatlan, Magyarország a törvényt hátbatámadásnak tekinti. „Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját (…) Ukrajnának pedig az a jó, ha több barátja van, mint ellensége” – fogalmazott.