Lázár János miniszterelnöki biztosként fog védeni minket a dohányzástól

A trafikmutyi atyja visszatér. Orbán Viktor megbocsátott volna neki?

2018. augusztus 14., 18:58

Szerző:

Miniszterelnöki biztossá nevezte ki Orbán Viktor kormányfő Lázár János korábbi kancelláriaminisztert, aki jelenleg nem rendelkezik kormányzati funkcióval, csak a Fidesz hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselőjeként dolgozik. A Hivatalos Értesítő szerint Lázár János feladata „a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők, és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok előkészítése, összehangolása” lesz.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Munkájáért a volt miniszter nem részesül díjazásban, titkárt viszont alkalmazhat. A Hivatalos Értesítő szerint a kormány nagyívű átalakításokra készülhet a dohánypiacon, egységes dohánypiaci felügyeletet kívánnak létrehozni, valamint az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták kapcsán is megalkothatják a kormányzati koncepciót. Utóbbi azért lehet érdekes, mert Magyarországon jelenleg nem forgalmaznak elektromos cigarettákat a Nemzeti Dohányboltok.

Hét évvel ezelőtt Lázár János még Fidesz-frakcióvezetőként nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a dohánykereskedelmi koncessziók „trafikmutyiként” is elhíresült, baráti és politikai alapon történt osztogatását eredményezte. Emlékezetes, hogy a miniszter barátja, Sánta János dohány-nagykereskedelmi monopóliumot nyert 20 évre.

Egyelőre nem tudni, hogy Lázár János kinevezése egyet jelent-e azzal: Orbán Viktor megbocsátott a fideszes politikusnak az idén februári hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereségért. A megméretésen a Lázár János által protezsált jelölt, Hegedűs Zoltán csúfosan elbukott a független Márki-Zay Péterrel szemben, az április 8-i parlamenti választásokon azonban a volt miniszter magabiztosan hozta körzetét a Fidesz számára.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.