Lázár a szíve szerint kiszállna az országos politikából

2017. szeptember 8. 17:59 - szerző: Ágoston Zoltán

Megy az nélküle is.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Magyar Nemzet kérdezte meg erről egy csütörtöki algyői lakossági fóru, után. Lázár János így válaszolt: „Az igazság az, hogy én Orbán Viktorral négy évre és konkrét feladatokra állapodtam meg 2014-ben. A négy év lassan letelik, a feladatokat elvégeztem. A folytatásról még nem beszéltünk, hiszen a választások még előttünk állnak. Én szívem szerint, ha csak rajtam áll, akkor a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem.”

Fotó: MTI / Soós Lajos

Ehhez hozzáfűzte, hogy nehéz egy fenékkel két lovat megülni, ő maga pedig a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve. „Meglátjuk, hogy ha a választópolgárok úgy döntenek, hogy a Fidesz fogja az országot kormányozni,  akkor szükség lesz-e rám vagy nem. Ha a dolgok jól mennek, akkor végre arra is kapok lehetőséget, hogy a választókerületemben dolgozzak. Azt kérem a miniszterelnök úrtól már 2010 óta, hogy ezt tegye lehetővé. Ez elmaradt, de a tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és itthon dolgozni. Úgy látom, hogy az ország ügyei mennének nélkülem is” – fejezte be a választ.

Lázár az Orbán-kormány második legnagyobb hatalmú embere a miniszterelnök után. Távozásáról először akkor röppentek fel hírek, amikor felvetődött, hogy Rogán Antal kabinetfőnöki szerepet kap. Orbán állítólag 2014-ben gondolkodott azon, hogy a Miniszterelnökségnek két államtitkára legyen Lázár és Rogán személyében, de ezt végül elvetette a két politikus közötti rivalizálás miatt, így Lázáré lett a Miniszterelnökség, 2015 októberében pedig Rogán vezetésével megalakult a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Tavalyig Lázár szerteágazó hatalmat tudhatott magának, az EU-s források felügyelete, a külföldi hírszerzés, a paksi bővítés, a takarékszövetkezetek, a posta és az állami közműholding ellenőrzése is az ő hatáskörébe tartozott, az utóbbi kettőt azonban már elvették tőle. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Süli János lett, a a takarékszövetkezetek, a posta és az állami közműholding pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez került.