Lázad a Magyar Tudományos Akadémia, ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához

2018. június 15., 15:55

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia ma rendkívüli ülésen tárgyalta meg a 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosítását. Közleményükben azt írják, hogy mivel nem konzultáltak előzetesen az MTA-val az intézményt lényegesen érintő módosításokról, azt kérik a kormánytól, hogy a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés elé – áll az MTA közleményében.

Amint azt tegnap megírtuk, a jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormány szándékai szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz csoportosítja át az MTA összköltségvetésének jelentős részét.

Az MTA 40 milliárdos támogatásából 28 milliárd forint Palkovics László minisztériumához kerül át.

A döntéssel a minisztérium egyfajta pénzügyi kontrollt gyakorolhatna a tudományos kutatások felett, gyakorlatilag Palkovics László dönthetne arról, hogy milyen kutatást folytassanak az intézetek. Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el ezt a pénzügyi kontrollt, amelyet az autonómia elleni súlyos támadásként értékelnek.

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Az MTA pénteki  közleménye kiemeli, hogy irreálisan rövid időt kaptak június 12-én a módosítás véleményezésére, ami alapvetően érinti az akadémiai kutatóhálózat működésének feltételeit. 

Az ITM-hez átcsoportosítandó 28 milliárd forintból ráadásul 20 milliárd forint a kutatások témájától független (alapfeladatokkal kapcsolatos) bér- és működési költségeket tartalmaz.

A Vezetői Kollégium június 12-i ülésén határozott álláspontot képviselő határozatot fogadott el, amelyet Lovász László, az MTA elnöke Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a kormánya tagjaihoz is eljuttatott.

A mai ülésen megegyeztek abban, hogy az MTA azt javasolja, hogy a törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés számára előterjesztésre, a kutatási, bér- és működési költségek továbbra is az MTA-nál maradjanak. Elengedhetetlennek tartják, hogy a a tudományos pályázatok értékelését és a döntéshozatalt a terület legjobb szakértőiből álló akadémiai bizottságok végezzék.

Az akadémia vezetői ugyanakkor rendelkezésre állnak olyan együttműködés kidolgozására, ami a kormányzati koncepcióba illeszkedik, de nem sérti az MTA integritását.

A pénteki rendkívüli ülésen egyébként Palkovics László is részt vett, aki a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy nem történik államosítás, a kormány nem akarja az ellenőrzése alá vonni az intézményt. Nem lesz kevesebb pénze az intézménynek, csak a hatékonyabb működése érdekében csoportosítják át a pénzt – próbálta meg eloszlatni az aggályokat a tárcavezető.

– Azért, hogy koordinálja valamilyen módon a forrásokat, és hatékonyabban működjön a magyar kulturális kutatásnak a rendszere, de nézzék még meg a törvényt egyébként, abban látszik néhány módosítás

– válaszolta Palkovics arra, hogy akkor az átcsoportosításra miért van szükség.