„Lassan már a néptáncszakkörre sem mernek elmenni az emberek" – az Orbán-kormány kiölné a magyarokból a civil kurázsit

– Ez nem a Stop Soros, hanem a Stop Civil – állítják azok a civil szervezetek, amelyeket újra törvényben akar megbélyegezni a hatalom.

2018. január 19., 19:43

Szerző:

– Nem tekinthetjük a választási kampány részének, mert sokkal régebben kezdődött, teljesen tendenciózus, s jóval a választások utánra mutatóan is fenyegetést hordoz – mondta a 168 Óra kérdésére Pardavi Márta. A Magyar Helsinki Bizottság társelnökét azon a sajtótájékoztatón kérdeztük, amelyen a civil szervezeteket is megbélyegző Stop Soros javaslatcsomaggal kapcsolatban több tucat civil szervezet fejezte ki az aggályait. Pardavi Márta szerint a mostani tervek beleillenek abban a szisztematikus támadássorozatba, amellyel kormány évek óta igyekszik ellehetetleníteni a civil szférát.

A Stop Soros ellen tiltakoznak – némán, mert el akarják némítani őket
Fotó: Biró Marianna

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője felidézte, a mostani tervek előzményei még 2013-2014-re nyúlnak vissza, amikor a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott civilek ellen indult, mint később kiderült, több szempontból is törvénysértő és megalapozatlan hadjárat. Móra és Pardavi is azt hangsúlyozta kérdésünkre, hogy nem számíthatnak arra, hogy a választások után megáll a civileket érintő támadássorozat, vagy akár hogy a kampányt követően visszatáncolna a kormányoldal a mostani Soros Stop tervtől.

Hazug, önkényes és kártékony – jellemezték a kormány Stop Soros elnevezésű törvénycsomag tervezetét a civilek, akik visszautasítanak minden, még csak utalást is arra, hogy az illegális migrációt támogatnák. Nincs ilyen civil szervezet Magyarországon, a most állítólag társadalmi egyeztetésre bocsátandó törvénycsomag-tervezet viszont felhatalmazná a hatóságokat, hogy így minősítsék őket – fogalmazott Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság sajtófőnöke. 

Pardavi Márta szerint a silány minőségű, jogilag értelmezhetetlen kategóriákat is tartalmazó törvénycsomag-tervezet a rossz emlékű listázást hozza vissza, ezért demokratikus országban ilyet nem lehet elfogadni. Ráadásul a Stop Soros törvénycsomag-tervezet rejtett bombákat is tartalmaz. Például, hogy a közhasznúság fogalmát is módosítanák és 

csak az lehet közhasznú szervezet, amely nem kap több támogatást külföldről, mint itthonról.

Ez azért fontos, mert a közhasznúság számos adókedvezménnyel jár, ha viszont a törvénycsomag hatályba lépne, akkor a regisztrált civil szervezetek elesnének ezektől a forrásoktól. A felszólalók szerint az Orbán-kormány csak azon szervezeteket tekintené közhasznúaknak, amelyek forrásaik többségét Magyarországról szerzik, pedig nem ez a mércéje annak, hogy mennyire dolgoznak az emberekért, a társadalomért.

Mivel még három hétig tart a törvénytervezet társadalmi vitája, ezért arra kérték az embereket, hogy írják meg nekik a civil munkájuk során szerzett élményeiket, amelyeket ők továbbítanak a kormánynak.

A Országgyűlés elé várhatóan februárban kerülő törvényjavaslat értelmében adatbázist készítenének „a bevándorlást támogató" szervezetekről, illetéket fizettetnének azokkal, akik külföldről kapnak pénzt, legyen szó akár magánszemélyekről, akár szervezetről, illetve bevezetnék a „idegenrendészeti távoltartás” intézményét, amellyel lényegében a bevándorlást szervező személyeket igyekeznének távol tartani, kitiltani.

Mindezek alapján a Pardavi Márta úgy látja, demokratikus országban nem léphet életbe ilyen törvény, a kormány célja pedig szerinte a civil szféra megfélemlítése. Úgy fogalmazott,

ez nem Stop Soros, hanem Stop Civil törvénycsomag lesz, amely kiölné a magyar társadalomból a civil kurázsit és azt,

hogy az állampolgárok részt akarjanak venni a közélet alakításában bármilyen területen.

A tiltakozó civil szervezetek hozzátették, azon fognak dolgozni, hogy ezt a törvényt ne fogadják el, és azt kérik: a civil szervezetekben dolgozók vagy azzal kapcsolatban állók meséljék el, milyen élmények érték őket eddigi, civil munkájuk során. Az így született beszámolókat a szervezők a #nemazentorvenyem hashtag alatt fogják összegyűjteni, majd a nyilvánosság elé tárni.

A tiltakozó civil szervezetek képviselői között volt olyan, aki úgy fogalmazott: szemmel láthatóan a megfélemlítésre, a civilek támogatásától, valamint a részvételtől való eltántorításra megy ki a játék, miközben az emberek lassan már a néptáncszakkörre sem mernek elmenni.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.