Lakásra is adott pénzt az MNB Matolcsy György barátnőjének

2017. július 21. 16:15 - szerző: Ágoston Zoltán

A 32,2 milliós kölcsön kiváló befektetésnek bizonyulhat.

Maga a Magyar Nemzeti Bank szerepel a jelzálog jogosultjaként annak a lakásnak a tulajdoni lapján, amelynek Matolcsy György jegybankelnök barátnője, Vajda Zita lett a tulajdonosa 2015-ben – írja a Zoom.hu. A portál cikke szerint a Naphegy egyik kiváló adottságú utcájában fekvő, 60 négyzetméteres társasházi lakást 32,2 millió forint és járulékai erejéig terhelték jelzáloggal, ami azt sejteti, hogy a lakást kölcsönből vásárolták meg, az pedig, hogy nem kereskedelmi bank, hanem az MNB a jelzálog tulajdonosa, arra utal, hogy a kölcsönt az MNB adta.

Forrás: Facebook

Vajda nevét akkor ismerte meg az ország, amikor a később nyilvánvalóan politikai okokból bezárt Népszabadság tavaly szeptemberben megírta, hogy 2016. május 2-ig a nemzetközi szakmai titkárként jegybankban dolgozott havi bruttó  1 730 000 forintos (nettó 1 150 450 forintos) fizetésért. Akkor derült ki az MNB elszólásából, hogy Vajda Matolcsy barátnője (aki miatt a jegybankelnök válik a feleségétől), később pedig az is, hogy a jegybankból történő távozása után a 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki Pallas Athéné-alapítványoknál folytatta, és összesen négy helyről kapott fizetést: a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál igazgatóhelyettes lett, ami mellett kutatóként dolgozott az alapítványi intézetben is, a Pallas Athéné Domus Innovationisban (PADI) kuratóriumi tagságot kapott, a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-ben igazgatósági tagnak választották. (Utóbbi két tisztsége Vajdának akkor is megvolt, amikor az MNB-ben dolgozott. Fizetésének ezt a részét akkor jótékony célra ajánlotta fel.)

Ami a 32,2 milliós jelzálogot illeti, a Zoom.hu azt írja, hogy ha a lakás áráról van szó, akkor Vajda számára kiváló befektetésnek bizonyult a naphegyi bevásárlás, a hasonló adottságú környékbeli lakások négyzetméterára ugyanis 650–750 ezer forint körül mozog, ez pedig azt jelenti, hogy az ő lakásának a becsült piaci értéke 42–45 millióra nőtt.

A Zoom.hu az MNB-hez fordult a kérdéseivel az ügyben, többek között azt firtatva, hogy Vajda milyen feltételekkel kapta meg a kölcsönt, mások is kaptak-e, és hogy vissza kellett-e fizetnie a távozása után. Válasz egy nappal a cikk megjelenése után, pénteken érkezett, és úgy szól, hogy a hasonló kamatkedvezményes kölcsönt 30 százalék önerő mellett valamennyi, próbaidejét letöltő és az MNB-vel legalább 12 hónapja munkaviszonyban álló munkavállaló igényelheti, kamata pedig a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. Ez most 0,9 százalék.

A kölcsön ténye egyébként önmagában nem meglepő, az összege viszont igen. Egy több évtizedes államigazgatási múlttal rendelkező forrás pénteken a Zoom.hu-nak azt mondta, más esetekben jellemzően 2-3 milliós hitelekről van szó, a 32,2 millió viszont azt sugallja, hogy a cég nagyon ragaszkodik az illető személyhez.