Laci a legélesebb kés a fiókban

január 12. 07:07 - szerző: Pungor András

Több cikluson át győztes szocialista polgármesterek jelentették be, hogy kiállnak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre pályázó Botka László mellett. Szerintük a helyben sikeres emberek képesek igazán arra, hogy a Fideszen és a Jobbikon túli világot közös nevezőre hozzák. De Botka nem elég: hárompólusú rendszerben gondolkodnak, amelyet az MSZP mellett baloldali, szakmailag hiteles emberek csapata és egy jövőben megalakuló, jobboldali, demokratikus erő alkothatna. Úgy vélik, ez a szövetség magához vonzhatná a független polgármestereket is. A szocialista polgármesterek azt mondják, az embereket jobban érdekli saját sorsuk alakulása, mint a politikai karaktergyilkosságok, és nehezményezik, hogy hangjuk sokszor nem ér el saját pártjuk vezetőihez.

Nem kis zavart okozott az MSZP-ben Botka Lászlóval készített interjúnk: sokakat meglepett Szeged szocialista polgármesterének bejelentése (miszerint bizonyos feltételek teljesülése esetén vállalja az ellenzéki kormányfőjelöltséget), úgy vélték párton belül, hogy a politikus ismételt megjelenése az országos közéletben veszélyezteti a kialakult satus quót. A nyári tisztújításon nem őt, hanem Hiller Istvánt választották választmányi elnökké, a tisztújítás győztesei korábban megegyeztek abban, hogy a szavazáskor egymást támogatják. Több szocialista beszélgetőtársunk egybehangzóan állítja, a szocialisták erős emberei azóta is „fogják egymást”, így nehéz a pártban változtatni.

Vélhetően ennek tudható be, hogy Molnár Gyula pártelnök többször az elnökség tudta nélkül próbált lépni: nem tájékoztatta párttársait Orbán Viktor kormányfővel való találkozásakor, de információink szerint akkor sem egyeztetett senkivel, amikor arról beszélt, hogy jó, támogatható jelöltnek tartja Botkát. Igaz, a bennfentesek szerint neki sem esett jól, hogy a szegedi polgármester döntéséről az újságból értesült. (Kíváncsiak voltunk a pártelnök véleményére, de nem reagált a megkeresésünkre.)
Több forrásunk is azt állítja, az MSZP-ben mindenki kiáll majd Botka mellett, még azok is, akik ellenőrizhetetlennek, önjárónak tartják. Hogy miért?

– Nem lehet árral szemben menni – felelik beszélgetőtársaink.

Információink szerint még az idén kongresszuson döntenek majd a párt miniszterelnök-jelöltjéről.
Ugyanakkor az ellenzéki oldalon több párt politikusától azt hallottuk, nem tudják, Botka komolyan gondolja-e azt, amit lapunknak mondott, vagy menekülésének egyik eszköze az általa hangoztatott feltételrendszer.

MTI Fotó: Komka Péter

Szeged polgármestere, a volt választmányi elnök ugyanis közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál a szavazatszerzési képességük számítson, és a demokratikus pártok kössenek megállapodást az új baloldali politika sarokköveiről, a legfontosabb üzenetekről. De Botka arról is beszélt, hogy olyan emberekkel kell indulni a választásokon, akik nem a 2010 előtti világot jelképezik. Szerinte a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amin Gyurcsány Ferenc szerepel. Az interjú óta a DK több Facebook-posztban, nyilatkozatban jelezte ellenérzését, egy példa: „Aki gyurcsányozik, az valójában nem akar ellenzéki összefogást és kormányváltást.”

Nem tudni, a DK végül mit fog lépni, de feltehetően nem fogja háttérbe szorítani pártelnökét. Információink szerint az sem kizárt, hogy végül külön listát állítanak, erre, más megfontolásokból, szintén hajlik az Együtt.

Akárhogy lesz is, a háttérben egy újfajta együttműködés formálódik: az önkormányzati világban a Fideszen túli polgármesterek Botkát támogatva könnyen egymásra találhatnak. Egyelőre puhatolózó tárgyalások zajlanak. Az érintettek nem szívesen beszélnek még nyilvánosan, féltik településüket a kormánypárti bosszútól, de lapunknak többüket mégis sikerült szóra bírnia.

Szitka Péter

– Nagyon régen beszéltem Botka Lászlóval, de csak a legnagyobb elismeréssel tudok nyilatkozni a munkájáról. Támogatom a törekvéseit – mondja Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere. A negyvenéves politikus 2002-ben listán jutott a parlamentbe. 2006 óta már harmadik ciklusát tölti a borsodi város vezetőjeként. Azt mondja, örült, amikor először felmerült, hogy Botka magasabb pozíciót tölthet be:

– A helyben megméretett emberek képesek arra, hogy a Fideszen és a Jobbikon túli világot közös nevezőre hozzák – állítja, de rögtön hozzáteszi, neki nem kell pozíció a párt elnökségében, csak annyit szeretne, hogy a helyi politikusok hangja elérjen az elnökségig.

– Már akkor előrébb leszünk – folytatja –, ha a véleményünk eljut a döntéshozóinkhoz. Hiszen nap mint nap az MSZP olyan fontos ügyek mellett megy el, mint az egészségügy vagy a közigazgatás helyzete. Ezek helyett sokszor jelentéktelen témákkal telik el az időnk, arról beszélünk, kinek milyen táskája van, mennyi a pénze. Tudom, a karaktergyilkosságra fogékonyak az emberek, de nekünk több a dolgunk az iszapbirkózásnál. Ha nem veszik figyelembe a véleményünket, akkor megette az egészet a fene!

Úgy véli, az MSZP-nek a helyi politikusokra építve kellene politizálnia:

– Vállaljon szerepet Laci, mert ő a legélesebb kés a fiókban! – mondja.

Máté Antal

Máté Antal, Nyírbátor polgármestere szerint is fontos, hogy olyan ember legyen a miniszterelnök-jelölt, aki az önkormányzatok világából érkezett.

– Az elmúlt időszakban a kormányzat célja a központosítás volt, már­­pe­­dig az önkormányzati rendszer a források miatt függ a hatalomtól, a korábban helyben megszervezett és működtetett feladatok jórészt eltűntek – magyarázza.

A szabolcsi települést 2002 óta az MSZP irányítja. Akkor Veres János expénzügyminiszter volt a városvezető, de később, államtitkári kinevezésével összeférhetetlenné vált megbízatása, így a szocialista Balla Jánosné, majd 2014-től a korábbi városfejlesztési irodavezető, Máté Antal lett a polgármester. Ő függetlenként indult, az MSZP támogatásával. 2015-ben egyik kezdeményezője volt a baloldali polgármesterek nyírbátori nyilatkozatának, amelyben az önkormányzati jogok helyreállítását követelték.

Szerinte fontos lenne, ha ismét jó lenne a kapcsolat az önkormányzati és az állami szektor között, jogszabályi garanciák születnének az együttműködés formáiról, a döntés-előkészítő folyamatról.

– Nincs miniszterelnök-képző, de egy település irányítása komoly gyakorlatot ad az ország vezetéséhez – állítja Máté Antal. Szerinte Botka ­László mögött önkormányzati egységfront kezd kialakulni.

– De Botka nem elég. Szükség van mellette egy csapatra is, baloldali gondolkodású, szakmailag hiteles személyek szövetségére – magyarázza. Sőt, úgy véli, jót tenne a demokráciának, ha megjelenne a jobboldalon egy Fidesztől független demokratikus erő, amellyel együtt lehetne működni. Az így kialakult, többpólusú szövetségben működő, önkormányzati hátterű rendszer mögé szerinte már a független vezetésű települések is beállnának.

Máté Antal hozzáteszi: mindez azért fontos, mert az önkormányzati vezetőknél helyben hitelesebb személyeket nem lehet találni a politikában, és talán ez a váltás az országos politika hitelét is visszaállíthatja a jövőben.

Információink szerint Nyírbátor pol­­gármestere nem áll egyedül a véle­­mé­­nyével. Több politikussal beszéltünk – néhányan névtelenséget kértek –, akik hason­­lóan képzelik el a jövőt.

Csige Tamás

Csige Tamás volt MSZP-s országgyűlési képviselőnek a mostani a harmadik ciklusa Hajdúdorog élén. Szerinte is olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, akinek jó a respektje a helyi társadalomban, és hiteles személyiség. Azt mondja talányosan, hogy a megválasztott szocialista polgármesterek között van ilyen személy.

– A baloldal esélyeit növelhetik azok a települések, amelyekben szocia­­lista polgármesterek dolgoznak – teszi hozzá.

Hajdúdorog többnyire konzervatívok lakta város. Mégis, a szocialisták itt listán is megverték a Fideszt.

– A jelenleg regnáló baloldali polgármestereket nem csak a baloldali emberek választották meg – teszi hozzá a Hajdú-Bihar megyei város szocialista polgármestere.

Korábban Botka is azt mondta lapunknak, hogy a szegedi közgyűlésben kétharmaduk van, jobboldalról is kaptak voksokat, hiszen nincs annyi elkötelezett baloldali szavazó, mint ahányan bíztak bennük.

Fekete Zsolt

Kiáll Botka mellett Fekete Zsolt is, Salgótarján tavaly megválasztott szo­­cia­­lista vezetője, aki 2002 óta dolgozik a helyi közgyűlésben, korábban alpolgármester is volt.

– Botka kompromisszumkész ember. Polgármesterként tudja, a túléléséhez a helyi ellenzékkel is meg kell állapodnia – mondja.

Fekete Zsolt szerint az embereket már nem az országos politika, hanem önkormányzatuk, személyes sorsuk, saját életük érdekli inkább.

– Tarjánban is megmosolyogják, mi zajlik az Országgyűlésben – teszi hozzá.

Információink szerint a szocialista polgármesterek régóta egyeztetnek egymással. Botka miniszterelnök-jelölti felbukkanását megelőzte két tavalyi önkormányzati konferencia: az egyiket Budapesten, a másikat Szegeden tartották. Úgy tudjuk, a tervek szerint a balos önkormányzati vezetők kiállása megelőzte volna Botka szerepvállalását. Másként alakult. Jövő hétfőn hallgatja meg az MSZP elnöksége a párt leendő kormányfőjelöltjét. Úgy tudjuk, a baloldali településvezetők azt tervezik, hivatalosan is jelzik: Botkát akarják kormányfőjelöltnek.