Polt Péter lépett, megvédené Handó Tündét az Európai Unió Bíróságától

2019. július 19., 19:59

Szerző:

A Kúriához fordult a legfőbb ügyész azért, hogy nyilvánítsa törvénysértőnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végzését, amely előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál egy büntetőügyben – jelentette – be az ügyészség.

Az ügy előzménye, hogy  Vasvári Csaba bíró egy büntetőeljárás kapcsán próbálja kideríteni, hogy összhangban áll-e az uniós joggal Handó Tündének, az Országos Bíró Hivatal elnökéneka hatalma. Vasvári Csaba az a bíró, aki korábban kétszer is sikeresen pályázott a fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatokat mégis lényegében indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánították. A bíró munkaügyi pert indított, amelyet elsőfokon megnyert, másodfokon elveszített.

Az Azonnali számolt be arról, hogy Vasvári Csaba egy török származású svéd állampolgár kapcsán – aki ellen lőszerrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás – előzetes döntéshozatali indítványt kíván az Európai Bíróság elé terjeszteni, az eljárás a magyar bírói függetlenség kérdését is érinti.

A svéd férfi védőjének indítványa alapján az előzetes döntéshozatali indítványban három ponton kérik a helyzet tisztázását. Elsősorban arra hivatkozva, hogy a gyanúsított anyanyelvhasználati joga a magyarországi eljárásban feltehetően nem volt biztosítva megfelelően. A férfi tartózkodási helye egyébként jelenleg ismeretlen.

A másik két panasz viszont már Handó Tündére vonatkozik. Egyrészt azt kérdezik az Európai Unió Bíróságtól, megfelel-e a jogállamiság és a bírói függetlenség elvéek, hogy az OBH-elnök a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással. Vagyis biztosított-e az uniós jogban is garantált tisztességes eljárás követelménye.

Másrészt azt is felveti a végzés, hogy összhangban van-e a bírói függetlenséggel, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten, illetve ugyanolyan régóta szolgálati viszonyban dolgozó ügyészek.


Fotó: Facebook

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség azonban azt írta közleményében, hogy a PKKB-nak ehhez nincs joga. Az Európai Unióról szóló szerződés 267. cikke szerint az unió bírósága előzetes döntés meghozatalára a szerződések értelmezése és az uniós intézmények, szervek, vagy hivatalok jogi aktusainak érvényessége és értelmezése kérdésében rendelkezik hatáskörrel.

Az ügyészség álláspontja szerint nincs helye előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésének, ha nem a közösségi jog értelmezését, vagy annak megállapítását kérik, hogy az irányadó magyar jog nem felel meg a közösségi jog által védett alapelveknek. Továbbá nem lehet előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezni akkor sem, ha a felmerült kérdés az ügy szempontjából nem releváns, a folyamatban lévő ügy kimenetelét nem érinti.

Polt Péter indítványa ezért megállapította, hogy a PKKB által feltett második és harmadik kérdés nem felel meg a fenti tartalmi követelményeknek, a tolmácsolással kapcsolatban pedig nem merült fel olyan probléma, amely előzetes döntéshozatalt igényelne. A közlemény azzal zárult, hogy az ügyvéd nem volt jogosult az előzetes indítvány előterjesztésére.

(A hvg.hu nyomán)