Egy panamai szolgáltató szerverparkján rejtegeti a Fidesz a magyar választók adatait

2019. szeptember 16., 11:29

Szerző:

Egy Panamában, illetve az Egyesült Államokban működő szerverszolgáltatón keresztül működteti a Fidesz azt a választói adatbázist (talán az úgynevezett Kubatov-listát), amiben rögzítik a telefonon vagy személyesen felkeresett személyek Fidesz iránti elkötelezettségét – írja a 444.

A portálnak egy 2018-as választási videó szúrt szemet. A Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke által a Facebookra feltöltött videó szerint Georg Spöttle – aki jelenleg a Fidesz képviselőjelöltje Szentesen – telefonon keresi fel a választókat, közben pedig egy számítógépen rögzíti a beszélgetés során a párt számára fontos adatokat.

A felvétel utolsó képkockáján látszik a fdszktr.com oldal, amin az adatbázis működik.

A 444 szerint anonim jegyezték be az oldalt, így nem lehet tudni, hogy pontosan ki volt a szolgáltatás megrendelője.

Önmagában egyébként az EU-s adatvédelmi szabályozás, a GDPR szerint sem feltétlen törvénytelen külföldi szervereken választói adatokat tárolni, feltéve, hogy ehhez az érintettek hozzájárulnak, illetve adatvédelmi szempontból biztonságos országról van-e szó. Bár nincs arról információ, hogy ezt a tájékoztatást elmulasztotta volna a Fidesz, de a felvételen biztosan nem hangzik el Georg Spöttlétől, hogy erre felhívná a telefonon felkeresett választó figyelmét.

Egy másik, a Fidesz hivatalos honlapján található felületen egyébként az adatvédelmi tájékoztatóban nem szerepel, hogy külföldön tárolnák az ott megadott személyes adatokat, de elképzelhető, hogy az egy másik adatbázishoz tartozik – derül ki a portál cikkéből.

Hogy valóban választói adatok nyilvántartásáról van szó, arról az oldal html forráskódjában is talált a 168 Óra nyomokat:

  • Az „esemenyValasztoForm” utal arra, hogy itt kell kiválasztani, milyen választási eseményhez rögzítik az adatokat, amihez a „Válasszon eseményt!” szöveget rendelte az oldal készítője egy legördülő táblázatban. Sajnos a válaszható opciókat nem tartalmazza a html-kód.
  • A „teruletValasztoForm” és a hozzá tartozó szöveg, a „Válasszon területet!” utal arra, hogy az adatbevitel kezdéseként meg kell adni a választási területet is.

A további felületekre a két pont megadása után lehetne tovább lépni, erre természetesen jelszó hiányában nincs lehetőség.

Mivel a szervereket láthatóan a Fidesz használja, annak működéséért feltehetően a pártalapítvány fizet. Ezzel kapcsolatban hétfőn közérdekű adatigénylést nyújtunk be, hogy mióta és mennyit fizet a párt a szolgáltatásért.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.