Közvetítene – Balázs Péter és régi kormánytagok segítenének az ellenzéknek

Vállalna szerepet Karácsony Gergely árnyékkormányában a rendszerváltás utáni kabinetek tagjait is tömörítő Válasszunk! 2018 mozgalom több tagja. Balázs Péter volt uniós biztos, exkülügyminiszter a 168 Órának azt mondja, megvan a szellemi kapacitásuk arra, hogy kormányzati programot is írjanak, de egyelőre nyilvános vitákon érlelt, közös választási minimumprogram kidolgozásában segítenének az ellenzéknek. A mozgalomnak több jobboldali közszereplő is tagja, így például Bod Péter Ákos és Mellár Tamás. Balázs Péter közvetítene, hogy az ellenzéki szervezetek egymásra találjanak. Azon dolgozik, hogy minél több politikai pártból, korábbi kormányból jövő tapasztalt ember lépjen be a választási küzdelembe.

2018. január 4., 06:32

Szerző:

– Korábban felmerült, hogy ön is lehetne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Így utólag bánja, hogy hírbe hozták?

– Azt nem bánom, hogy feladattal akartak megbízni, de azt nem szeretem, ha a megkérdezésem nélkül állítanak rólam valamit.

– Azóta szóba került az esetleges jelöltsége és a körülötte kialakult purparlé?

– Persze, beszéltünk erről is, de inkább a magyarországi helyzetről, a kiútról, az ellenzék esélyeiről.

– Kikkel?

– Kormányviselt emberekkel. Velük rendszeresen találkozunk.

– Balos kormányok tagjaival?

– Többféle kormányban pozíciót betöltő emberek, mostani és volt pártok tagjai alkotják ezt a tág csoportot. 2014-ben még sokkal zártabbak voltak az ilyen közösségek, most nagyobb az átjárás. Igaz, még mindig vannak, akik visszariadnak attól, hogy másik oldalhoz tartozó párt tagjaival együtt a nyilvánosság elé álljanak. De már beszélgetnek egymással.

– Tehát vannak jobboldali beszélgetőtársaik is?

– Hogyne. Politikai pályafutásomat az Antall-kormányban kezdtem, akkor lettem szakértőből államtitkár. A hagyományos, mérsékelt polgári középjobbhoz tartozó emberek, köztük például Bod Péter Ákos, Mellár Tamás vagy Jeszenszky Géza néhány éve elkezdtek kritikusan beszélni Orbán Viktor kormányzásáról.

Fotó: Kovalovszky Dániel

– Ők tagjai a csoportnak?

– Bod Péter Ákos és Mellár Tamás igen, de Jeszenszky Gézával is jó személyes kapcsolatot ápolok.

– Nevet is találtak maguknak?

– Ez a Válasszunk! 2018 mozgalom, rövidítve V18. (A mozgalom szerdán sajttájékoztatót tartott, amelyről ebben a cikkünkben írtunk. – a szerk.)

– Mi tartja össze a különböző gondolkodású embereket?

– Az ország sorsáért érzett felelősség és aggodalom. Azt látjuk, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

– Sokan előre beárazták a választások eredményét. Mi önök szerint 2018 tétje?

– Az ország nemzetközi pozíciója, mégpedig hosszabb távra. A magyar gazdaság relatíve csúszik lefelé. A makroszámok ugyan éppen nem rosszak, a nyugati konjunktúra húz minket magával, de kevésbé élünk az esélyekkel, mint a románok vagy a szlovákok. Magyarország lemaradt a régióban, a beruházók bizalma megcsappant. A fő ok, hogy a piacgazdaság sportszerűsége csorbát szenvedett: néhány, hazai kapcsolati tőkével rendelkező, újsütetű vállalkozó gyömöszöli a zsebébe a legtöbb megrendelést, tulajdont. Ők a Lajtán túl biztosan nem állnák meg a helyüket.

– Itthon mégis jól ellavíroznak.

– Pedig vihar közeleg, miközben az ország hajója rossz irányba halad, veszélyes vizek felé sodródik. De matrózaink nagy tétekben kártyáznak a fedélközben, és nem a vizet figyelik, pedig magasabbak a hullámok, megfordult a szélirány. Aki a kormánykeréknél áll, rémeket lát, kísértetekről kiabál. A valódi változást pedig komolyan kellene venni. Orbán azt hiszi, a víztükör még mindig nyugodt, lehet manőverezgetni. Nyugaton azonban fordulat készülődik.

– Perifériára szorulunk?

– Nemcsak a Brexit, de Trump hatása is érződik, Törökország elfordult, Putyin agresszív politikát folytat, Kína is megpróbál a kontinensünkön terjeszkedni. A 2018-as választás igazi tétje számunkra a helyünk Európában és a világban. Az unió ismét formát vált, a legfejlettebbek összezárnak. Jövő tavasszal, éppen amikor választunk, az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza az újabb hétéves költségvetés tervezetét, amiről megkezdődik a vita. Nem mindegy, ki képviseli ott Magyarországot.

– Orbán is érzi a változást, ő most Keletre húz. De érdekli mindez például a borsodi szegényeket?

– Őket a megélhetésük, hétköznapi problémáik sokkal jobban érdeklik, azokra keresnek választ. A foglalkoztatás rossz helyzetét idehaza közmunkával vagy Nyugatra meneküléssel „orvosolják”. De akik Nyugaton dolgoznak, már tudják, az európai folyamatok hatással vannak az életünkre.

– Andor László uniós biztos lapunknak azt írta: „A NER világa a pártállami táplálékláncon kívül rekedő többség számára élhetetlen.”

– Szellemes. Ez valóban egy romlott rendszer. A társadalomban semmilyen párbeszéd nem zajlik, helyette hamis kormánypropaganda ömlik szét. A konfliktusszint magas. Nem mindegy, hogyan intézzük a vitáinkat. Múltkor Párizsban a repülőtérre siettem, és az utca közepén állítottam le egy taxit. Egy kenyérszállító furgon sofőrje anyázott minket. A következő piros lámpánál egymás mellé kerültünk. Most jön a balhé, gondoltam. Erre a taxis megkérdezte a furgonost: hova való vagy? Kiderült, egy vidékről származnak, pár szót váltottak, elszállt a harag. Így is lehet. Magyarországon, ha elindul egy konfliktus, az biztosan eszkalálódik. Az agresszivitást a kormány is terjeszti és növeli. Orbán Viktor csupa háborúval kapcsolatos igét, főnevet használ, harcol mindenkivel, gyűlöletet szít.

– Most az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogatják. A DK azonban már jelezte kételyeit. Ön mit szól a jelölthöz, alkalmasnak tartja?

– Ha az MSZP a saját köreiből nem akart jelöltet állítani, akkor elfogadható, hogy kívülről hoz egyet. Nem állítom, hogy nem találhattak volna saját aspiránst, de a pártban olyan a belső hatalmi dinamika, ami ezt nem tette lehetővé.

– Magyarul: politikusaik fogják egymást.

– Így is lehet mondani, de Karácsony Gergely jó választás. Van önkormányzati és parlamenti tapasztalata, népszerű személyiség.

– Karácsony azt mondta, ha mégsem jönne össze a kormányváltás, akkor nem lenne szüksége mandátumra, Zuglóban maradna polgármester. Ez biztonsági játéknak tűnik.

– Valóban meggyőzőbb az, ha valaki mindent feltesz egy lapra, ha nincs alatta biztonsági háló. De a zuglói polgármesterség is kínál kihívást és kockázatot.

– Közben az Együtt már jelezte: ha őket kihagyják az ellenzéki megállapodásból, Orbán Viktor pezsgőt bonthat.

– A kis pártokban szerintem most tudatosul, hogy mit is jelent az ötszázalékos parlamenti küszöb. Aki messze van attól, hogy ezt megugorja, az a nagyok szekerére igyekszik felkéredzkedni. A jobb sarokban a Fidesz és a Jobbik harcol egymással. A bal sarokban nem látszik más esélyes, mint az MSZP, a DK és az LMP.

– A Momentum mellett az LMP is deklarálta: külön indul.

– Mintha még mindig egyensúlyoznának a két pólus között, habár az LMP jó ellenzéki pozíciókat foglal el, főleg korrupciós és környezetvédelmi ügyekben.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy összebútoroznak az MSZP-vel meg a DK-val?

– Még bármi lehet, a maratoni táv felénél tartunk. Itt látszik, milyen rosszat tesz a politikai morálnak, hogy nincs két forduló. Ha lenne, az első voksolás után hozhatnák meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket most a sötétben tapogatózva, kényszerűen, előre kell megtenniük.

– Karácsony szerint több szereplő azért zárkózik el az együttműködéstől, mert az MSZP haláltusáját remélve szavazóik fölött keselyűként köröznek, hátha lecsaphatnak. Azt mondja, ideje felismerni: ezek a szavazók így végül nem fognak elmenni voksolni.

– Az egymáshoz kölcsönösen közel álló pártok a másiktól igyekeznek szavazót szerezni. Ilyen szempontból a Fidesz versenytársa a Jobbik, az MSZP-é a DK.

– Az ellenzéki pártok egymásba maró taktikáját látva soha nem esik ki a higgadt diplomata szerepéből?

– Amikor berlini nagykövetként a német politikát elemeztem, nem volt vele érzelmi gondom. De ha a magyar folyamatokat kell értékelnem, az olyan, mint amikor az orvos a saját sebét próbálja kezelni: nekem is fáj.

Fotó: Kovalovszky Dániel

– És tesz is azért, hogy ne fájjon? Korábban azt mondta, ha összeállna a demokratikus ellenzéki oldalon egy kritikus tömeg, abban szerepet vállalna.

– Nem csak a lelátóról biztatom a szereplőket. Engem egyébként akkor szoktak megtalálni, ha járatlan úton kell elindulni vagy ha egy helyzet rosszra fordul. Most is azt mondom, ha van feladat, van politikai támogatás és van csapat, nem mondok nemet.

– Most ez a helyzet?

– Kialakulhat. De új pártokra nincs szükség. A meglévő szervezeteknek kellene egymásra találniuk. Ebben közvetítőként akár segíteni is tudnék.

– Karácsony Gergely kormányfőjelölt tanácsadójaként?

– Én szélesebb politikai platformra gondolok. Azon vagyok, hogy minél több politikai pártból, korábbi kormányból jövő tapasztalt ember belépjen a választási küzdelembe. Én magam legalább hat magyar kormány munkáját láttam testközelből: nagykövetként, államtitkárként, uniós biztosként, külügyminiszterként.

– A csoportjukból készek lennének segíteni Karácsonynak?

– A legjobb segítség most az a tanács, hogy kezdjen el programmal kampányolni. Hiszen csupa kormányzati hamisságot látunk magunk körül, az ellenzéki oldalon pedig választástechnikai alkudozást. Tartalomról, programról alig esik szó.

– Karácsony Gergely arról beszélt, hogy februárra árnyékkormányt, tanácsadói testületet alakít. Összeértek a szálak?

– Tudok a szándékairól, a két kezdeményezés a programok szintjén akár még találkozhat is.

– Beszéltek egymással?

– Állandóan beszélünk vele is, másokkal is.

– Önök vállalnának Karácsony árnyékkormányában is szerepet?

– Azt gondolom, a csoportunkban vannak, akik készek lennének erre.

– És ön?

– Kormányt csak parlamenti többség birtokában lehet alakítani, árnyékkormányt pedig annak reményében. Én most inkább a programot hangsúlyoznám. Annak alátámasztására lehet azután hiteles személyiségeket felsorakoztatni.

– Nemrégiben ismert közéleti emberek, művészek petíciót fogalmaztak meg és támogatásukról biztosították Karácsony Gergelyt. Azt írták, hisznek abban, hogy van esélye az ellenzéknek a győzelemre, és szerintük meg kell teremteni a demokratikus pártok és az állampolgárok minél szélesebb körű, szoros együttműködését. Nem látom az aláírását az íven.

– Ha szólnak, én is aláírtam volna. De ez a petíció is csak arról szólt, hogy a demokratikus pártok fogjanak össze. A mi csoportunk viszont segítene összefésülni a pártok programjait. Ha megmarad az ellenzék választástechnikai szinten, csak listákról, jelöltekről és nem programról beszélnek, akkor baj lesz. Mi azt is deklarálnánk, mik a nemzeti minimumok.

– Kormányzásra alkalmas programot adnának az ellenzéki összefogásnak?

– Arra is megvan a szellemi kapacitás, de ez egyelőre nyilvános vitákon érlelt, közös választási minimumprogram lenne, egységes nemzeti célkitűzések alapján. A Válasszunk! 2018 csoport elsősorban a választópolgárok figyelmét kívánja felhívni arra, hogy még van választási lehetőség. Menjenek el 2018 áprilisában szavazni, és voksoljanak bármelyik pártra, amelyik Brüsszelt nem Magyarország ellenségének, hanem a nemzeti felemelkedés támogatójának tekinti. Szavazzanak Európára! 

 

Felhívás Magyarország választópolgáraihoz

Magyarország sikeres fejlődéséért felelősséget érző állampolgárokként fordulunk a választókhoz, a politikai pártokhoz és az egész magyar nemzethez. Különféle szakmai területeken gyűjtöttünk kormányzati tapasztalatot, öt különböző kormányban szolgáltuk a rendszerváltás nemzeti céljait: a függetlenség megteremtését és védelmét, a szabadság és a jogállam fejlesztését, a fejlett Nyugathoz történő felzárkózást.

Bár elképzeléseink a rendszerváltás módját és beteljesítését illetően sok tekintetben eltértek, ma egyetértünk abban, hogy Magyarország mind messzebbre kerül az európai fejlődés esélyétől. A jelenlegi kormányzat bel- és külpolitikája veszélyes utakra tévedt, egypárti diktatúrákra jellemző hatalomkoncentrációt látunk, amely szétszakítja az országot, megfojtja az egészséges versenyt a gazdaságban és a politikában, távolítja hazánkat Európa magjától, amelyhez korábban sikeresen csatlakoztunk.

Ha Orbán Viktor „illiberális”, urambátyámkapcsolatokra épülő rendszere tovább folytatódik, akkor Magyarország gazdasági-társadalmi lecsúszása tartóssá válhat. Ezt látva tehetséges fiataljaink még nagyobb számban vándorolnak majd el jobb megélhetést keresve és új hazát lelve valahol külföldön. A magyar nemzet nem kerülhet ismét ilyen tragikus helyzetbe!

Azt tapasztaljuk, hogy a fenyegető veszélyeket felismerve honfitársaink ma sokkal inkább igénylik az ellenzéki együttműködést, mint amire a politikai pártok hajlandók, ezért megalakítjuk a Válasszunk! 2018 csoportot, és felhívással fordulunk minden jóérzésű magyar választópolgárhoz, valamint a demokratikus politika aktív szereplőihez.

Hisszük, hogy a Fidesz túlzott hatalmát a 2018-as országgyűlési választáson meg lehet törni, ha mindenki megmozdul és él választói jogával. Mind többen látják be, hogy a választási körzetekben egyetlen, erős és népszerű ellenzéki jelölt mögé érdemes felsorakozni. Olyan mögé, aki eséllyel mérkőzik meg a Fidesz jelöltjével, és hitelesen képviseli Magyarország újjászületésének fő célkitűzéseit. A demokratikus oldalnak országosan is egyetlen miniszterelnök-jelöltet célszerű támogatnia Orbán Viktor kihívójaként.

Sürgetjük a nemzet egységének, békéjének és a jogállam rendjének mielőbbi helyreállítását. Tudjuk, hogy a választópolgárok többsége egy másfajta Magyarországon szeretne élni, amely modern, demokratikus, szolidáris, nemzeti és egyben európai. Ezért az ellenzéki pártok párbeszédének középpontjába az ország valódi gondjaival foglalkozó mozgósító programot kell állítani.

A nemzeti megújulás kezdő lépéseiként a mellékelt nyolc pontot javasoljuk. Ezen az elvi alapon vállaljuk nemzeti minimumprogramok készítését a pártok választási együttműködésének támogatására. Javasoljuk, hogy a modern európai Magyarország jövőjét témákra bontva, nyilvánosan vitassuk meg a médiában és lakossági fórumokon.

Felhívjuk a demokratikus politikai erőket – pártokat, civil mozgalmakat, személyeket –, hogy csatlakozzanak, és kapcsolódjanak be a közös programkészítésbe, az ellenzéki politikai pártok pedig szerezzék meg a szükséges számú parlamenti mandátumot, hogy a tervekből mielőbb valóság váljék!

Minden honfitársunkat nyomatékosan kérjük, hogy a 2018-as országgyűlési választáson éljen a választójogával, és szavazatával adjon esélyt egy európai Magyarországhoz méltó parlamenti demokráciának, a nemzet újjászületésének! Még van választási lehetőség!

Válasszunk 2018-ban! 

Magyarország újjászületésének célkitűzései:

Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!

Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő- és megelőzőprogramokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!

Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!

Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javak újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!

Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!

Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!

A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!

Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

 

Budapest, 2017. december 20-án

 

Andor László

Balázs Péter

Bárándy Péter

Bod Péter Ákos

Göncz Kinga

Holoda Attila

Lévai Katalin

Mellár Tamás

Pusztai Erzsébet

Raskó György

Székely Tamás

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.