Köves Slomó nem szállt be a választási kampányba a Fidesz oldalán, sajnálja, ha úgy tűnik

2018. február 5., 10:33

Szerző:

A Fidesz-KDNP jelöltjeként a Belvárosban induló Hollik István egyik szórólapján jelent meg Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának képe és a politikust támogató sorai. Köves pontosított: támogatása annak a pártok feletti konszenzusnak szólt, amely a belváros-lipótvárosi közéletben a zsidó közösséget támogatja. Ha ez kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor azért elnézést kér.

Fotó: Kovalovszky Dániel

zsido.com oldalon megjelent interjúban Köves Slomo kifejti: „Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét. Lokálisan az V. kerületben abban a szerencsés helyzetben voltunk az elmúlt 14 évben, hogy politikai pártok felett átívelő konszenzusos együttműködés volt a zsidó közösség és a helyi politikai szereplők között. (...) Támogatásom ennek az együttműködésnek és kontinuitásnak szólt. Hollik Istvánnal csak egyszer-kétszer találkoztam, de a szocialista Steiner Pállal, Pásztor Tiborral vagy éppen Rogán Antallal és Puskás Andrással jól ismerjük egymást, és velük ennek az építő együttműködésnek a jegyében telt az elmúlt másfél évtized. Lokális szintű támogatásomat ők is megkapták, vagy megkaphatják a jövőben, csakúgy mint bárki a demokratikus pártok jelöltjei közül, aki a belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja és cselekedetekkel is megerősíti. Erről szólt ez a támogatás."

Kifejtette azt is, hogy támogatása minden demokratikus jelöltnek szólt. Potenciális partnernek tartja minden demokratikus párt jelöltjét, aki az elmúlt másfél évtizedben kialakult együttműködést folytatni szeretné.

Kiderült, hogy nem tudott arról: Hollik István államférfinak tekinti Horthy Miklóst. El is beszélget vele erről, mert Horthy nem volt államférfi. Egy a nemzet sorsát megbélyegző – sok esetben gyenge akaratú – opportunista volt, akinek a lelkén szárad 200 ezer doni és 600 ezer auschwitzi áldozat vére. Ezért semmilyen módon nem tartom elfogadhatónak Horthy példaképként állítását.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.