Köves Slomó: A provokációtól sem riadnak vissza

2018. július 17., 07:13

Szerző:

Hétfőtől, ahogy arról beszámoltunk, Siklósi Beatrix vette át az M5 irányítását. Siklósi eddig főszerkesztőként felügyelte a kiemelt programokat, valamint a kisebbségi- és határon túli műsorokat. Néhány éve egyházi vezetők nyomásra hívták vissza a vallási műsorok éléről. A mások mellett Erdő Péter bíboros által is jegyzett levélben így írnak: „Siklósi Beatrix (...) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására".

Siklósi Beatrix nevéhez olyan botrányok köthetők, mint például az, hogy 2004-ben a köztévé Éjjeli menedék című műsorába meghívta a közismerten zsidógyűlölő, az antiszemita nézeteiért többször elítélt, Ausztriából kitiltott David Irving történészt. 2012-ben aztán az MTVA elnökének kulturális főtanácsadója, egyben a Táncsics-díj kuratóriumának tagja lett.

A Tett és Védelem Alapítvány most levélben fordult a Médiatanácshoz es az MTVA vezetőségéhez, amelyben rámutatnak Siklósi Beatrix nézeteire, eddigi munkásságára, és ezek alapján kérik kinevezésének újragondolását. Nos, az alapítványnak bőven van honnan merítenie: a HVG gyűjtése szerint Siklósi közösségi oldalán gyakorta oszt meg antiszemita, illetve rasszista tartalmú hírforrásokat, „cigókról” és  „holoagymosásról”, például. Beszélt továbbá a köztünk élő „antimagyarokról” és a velük szembeni „nemzeti önvédelem” szükségességéről.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija kérdésünkre elmondta: szerinte Siklósi kinevezése és annak időzítése nem független Orbán Viktor miniszterelnök közelgő izraeli látogatásától. „Sajnálom, hogy még mindig sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel a magyar kormány es Izrael baráti közeledését, aminek minden eszközzel megpróbálnak ellenállni, s még a provokációtól sem riadnak vissza” – jelentette ki Köves Slomó.  

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.