Kövér László még Pünkösd vasárnap is csak az ellenzékre, különösen Hadházy Ákosra tud gondolni

2018. május 20., 10:55

Szerző:

A héten megalakult a kormány, a miniszterek esküt tettek, Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: úgy, ahogy a miniszterelnöki eskütételen is történt, az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik frakciója jelent meg a miniszterek eskütételénél.

„Az ellenzék többi pártjának képviselői a távolmaradásukkal tüntettek, azonban nem világos, hogy pontosan mi ellen” – tette hozzá.

A távollétükkel kifejezték azt, hogy a kudarcból, a választási vereségből semmit sem tanultak, másrészt a jó modorból, valamint a demokrácia tiszteletéből sem sajátítottak el semmit. Hiszen ezzel a gesztussal nem a kormánypárti képviselőket és a miniszterjelölteket, hanem a saját választóikat, valamint a teljes választóközönséget sértették meg – fogalmazott Kövér László.

Kövér László nem változik, ismét az ellenzékkel van elfoglalva

Kövér László szerint ez jellemző arra, hogy mi várható a következő négy évben. „Egy olyan ember is mandátumot szerzett az egyik ellenzéki párt listájáról, aki egészen az új parlament megalakulásáig ki volt tiltva az Országgyűlés összes épületéből, mert olyan magatartást tanúsított, amely nem fogadható el egy civilizált közösségben” – mondta. „Ők úgy gondolják, hogy azért veszítettek, mert nem voltak elég harciasak és figyelemfelkeltőek, a randalírozást illetően” – fűzte hozzá, azzal is kiegészítve szavait: ricsajra számít a következő ciklusban.

A házelnök kijelentette, a képviselői eskütételről távol maradó, az Országgyűlés legitimitását megkérdőjelező LMP-s Hadházy Ákosnak „nem lenne itt semmi keresnivalója, egy normális demokráciában, ahol érvényesülnek a közösen elfogadott írott vagy íratlan normák”. Úgy folytatta:

„egy ilyen embernek tényleg nincs keresnivalója a parlamentben, de hát nekünk is tiszteletben kell tartanunk a magyar emberek döntését, akik ennek a pártnak a támogatói közé sorakoztak fel”. 

Közölte, hogy Hadházy Ákos várhatóan a parlament következő ülésének végén teszi le képviselői esküjét.

Kövér azt is mondta: nem tervez változást eddigi szankcionálási gyakorlatában. Megjegyezte, az Országgyűlés ma már leginkább azzal tudná felhívni magára a figyelmet, ha a „romló közállapotokból felfelé lógna ki. Sokan akkor kapnák fel a fejüket, ha azt látnák, az ellenzék megtanult tisztességesen viselkedni” – jelentette ki.

A házelnök beszélt arról is, hogy a kormány tagjainak munkaterhét látva sokszor „potyautasnak” érzi magát, hiszen hozzájuk képest „kényelmes állást” tölt be, ezért igyekszik minden olyan kiemelkedő közösségi meghívásnak eleget tenni, ahol jelenlétével a nemzetet képviselheti.

A kormánypárti politikus szerint a jövő évi európai parlamenti választásokig a korábbiaknál is nagyobb lesz a csatazaj az európai politika színterén, erősebb támadásokra kell felkészülni. Ennek hátterében szerinte az áll, hogy sokan a vesztüket érzik az európai balliberális oldalon. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a voksolás után másfajta brüsszeli berendezkedésre kell felkészülni, és az európai politika „a normalitás kerékvágásába” tér vissza. Kövér jelezte, az új ciklusban Wolfgang Sobotkát, az osztrák parlament elnökét fogadja első hivatalos vendégként.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.