Kovács Zoltán rájött, ki tehet a Tiborcz István volt cégénél talált súlyos szabálytalanságokról. A Bajnai-kormány

2018. január 12., 23:05

Szerző:

Amint mi is megírtuk, súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenséget tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. Azt az időszakot vizsgálják, amikor Orbán Viktor veje volt a cég vezetője.

Fotó: MTI/Marjai János

Kovács Zoltán kormányszóvivő péntek délután közleményt küldött az MTI-nek az ügyben. Olyat, amelyben egy szóval sem említi a céget, ami ellen vizsgálat folyik. Se Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt. Se a vizsgált időszakot. Azt viszont nem felejti el megemlíteni, hogy a program még Bajnai Gordon hivatali idejében indult el.

„Magyarországon 2004 óta van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti. Ezeket a magyar hatóságok az OLAF felvetéseit is figyelembe véve, 2015-16-ban egyszer már vizsgálták. Most az OLAF újabb vizsgálatot kér. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is támogatjuk. Az a helyes, ha a magyar hatóságok az OLAF minden felvetését kivizsgálják.

„A pályázati konstrukciót hasznosnak tartjuk, mert több vidéki településen is lehetővé tette a közvilágítás korszerűsítését."

Fazekas Géza, a legfőbb ügyészség szóvivője úgy tájékoztatta ma az MTI-t, hogy az megkapták az OLAF jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz. Az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani. A szóvivő hozzátette, valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-oldalán közzé tette azt a levelet, amiben Lázár Jánost kéri, hogy a 4-es metró vizsgálatához hasonlóan tegye nyilvánossá az OLAF-jelentést. Arra hivatkozik, hogy jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz az OLAF-jelentés az Orbán-család korrupciójáról.

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.