Kósa Lajos üzleti köre kaszál az ukrán vendégmunkások importján

2017. december 14., 15:35

Szerző:

Az ukrán munkaerő toborzására adott állami százmilliók nyoma Kósa Lajos tárca nélküli miniszterig vezet, állítja Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki a mai korrupcióinfón számolt be a részletekről – írja a Magyar Nemzet.

A történet kiindulópontja: egy debreceni cég, a Horizon2020 Nonprofit Kft. tavaly júniusban – alig néhány héttel a bejegyzése után – 450 millió forint támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán munkavállalók „Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése” címén. Ez már önmagában is pikáns, de a cég egy kiterjedt hálózat tagja, így kapcsolódik össze – közvetve – Kósa családjával.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mint azt Hadházy Ákos kiderítette, Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyi idén márciusban megvásárolt egy céget, a Tócó-Pece Kft.-t, amelynek ügyvezetői a politikus lányai lettek.

A céget bizonyos Fiák Istvántól vették meg, aki egy iskolaszövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző cégeket tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa. A hálózat központi tagja a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet, és ezen keresztül kapcsolódik a csoporthoz az ukrán munkaerő „elősegítésére” 450 milliót kapó a Horizon2020 is: a cég ügyvezetője és közvetett tulajdonosa, Mátyás László a Meló-Diák igazgatósági tagja, korábban pedig a szövetkezet elnöke is volt.

Kósa egészen biztosan korábbról ismeri Mátyás Lászlót és Fiák Istvánt is, hiszen tavaly együtt vettek részt egy beszélgetésben Tusványoson, amelynek témája pont az iskola- és szociális szövetkezetek volt.

Hadházy szerint a cégcsoporthoz tartozó egyik munkaerő-közvetítő cég, az HSA Jobfair Kft. – tulajdonosa Mátyás László – és két szociális szövetkezet is ugyanabba a tiszatardosi házba van bejegyezve, mint az idén augusztusban létrehozott Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Ez a foglalkoztatási forma gyorsan terjed, és szintén Kósa Lajoshoz köthető: ő az, aki önálló képviselői indítványként benyújtotta a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvényt.

„Van tehát egy Kósához közeli cég, amely félmilliárdot kap ukrán munkaerő betelepítésére, egy Kósa által beadott törvény a nyugdíjas-szövetkezetekről és egy Kósához közeli céghálózat, amelynek egyik tagja már az elnevezésében is kiabál arról, mintha ukrán nyugdíjasok betelepítéséről szólna a buli” – fogalmazott Hadházy. A nyugdíjas-szövetkezeti tagságnak ugyanis nem feltétele a magyar állampolgárság, tehát akár ukránok is beléphetnek, hiszen már amúgy is szervezetten zajlik ukrán nyugdíjasok Magyarországra költöztetése, legalábbis papíron.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.