Kósa Lajos porrá alázta a nyilvánosságot: szalámilopáshoz hasonlította az állami vezetők családtagjainak korrupciógyanús ügyeit

2018. július 14., 10:46

Szerző:

Lehet bírálni a politikusokat, de a rokonaikat békén kell hagyni – állítja Kósa Lajos. A Fidesz önkormányzati kampányáért felelős politikusa emiatt nem is akarta megmagyarázni: miért nem látható felesége cégének beszámolójában az a 139 milliós hitel, amelyről korábban éppen Kósa beszélt.

A Népszava készített interjút az egykori debreceni polgármesterrel és volt Fidesz-alelnökkel, aki

a beszélgetésben nem adott pontos választ arra, hogy a 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft. hogyan kerülhetett mindössze 6 millió forintért a feleségéhez.

Korábban az Országgyűlés honvédelmi bizottságának mai fideszes elnöke azt mondta, hogy a céget „az eszközállománnyal azonos mértékű hitel” terhelte, azóta azonban előkerültek a 2017-es mérlegadatok, ahol nyoma sincs ilyen hitelnek. Bár a lapnak felvétele van róla, Kósa állítja, hogy nem azt mondta, hogy a cég kötelezettségei megegyeznek az eszközállományával, aki pedig nem tud olvasni a mérlegadatokban, azoknak azt javasolta, hogy keressen egy könyvelőt.

Kósa Lajos jól betanulta Rogán Antal propagandaminiszter kommunikációs stratégiáját
Fotó: Facebook/Kósa Lajos

A felvetés azért is fontos, mert a magánélet védelméről szóló törvény miatt nehezebb lesz írni egy politikus nem közéleti tevékenységéről, mivel a  közéleti szereplő magán- és családi életét, valamint otthonát a közügyek szabad vitatásának körén kívül eső közléssel vagy magatartással szemben a közéleti szereplőnek nem minősülő személlyel azonos védelem illeti meg.

Mindennek fényében érdemes idézni az interjú következő részletét:

– Lex Kósának, vagy lex Semjénnek nevezné a magánélet védelméről szóló törvényüket, amely alapján nehezebb lesz írni egy politikus nem közéleti tevékenységéről?

– Hívjuk lex józan észnek. A nem közszereplő emberek életében vájkálni semmire sem jó. De hívhatjuk a törvényt lex tisztességnek is. Ideje visszaszorítani azt, ami a mai közbeszédben szinte mindennapos, amely szerint egy politikust nem a tevékenysége, eredményessége alapján ítélnek meg, hanem teljesen lényegtelen műbotrányok kapcsán igyekeznek befeketíteni. Sokakat ért rendkívül méltánytalan és igaztalan támadás, amely miatt helyes ez a szabályozás. A politikusokat, lehet, sőt kell is bírálni, a családtagjaikat, ismerőseiket pedig békén kell hagyni.

– A közvetlen családban történtek nem tartoznak hozzá egy politikus pályájához?

– Azt hiszem, nem, főleg akkor, ha az egésznek semmi köze a politikához, közpénzekhez, közélethez. Önnek is vannak közeli barátai, ugye?

– Igen.

– Ha valamelyikük elcsen egy rúd szalámit a boltból, helyes, ha az egész sajtó azon csámcsog, hogy az ön barátai lopnak? Nem. Egyébként nem helyes szalámit lopni, de van ilyen esetben normális eljárás. A barátja nem újságíró, ön sem felelős érte. Különösen érthetetlen, ha ráadásul az ügynek semmiféle politikai vonzása nincs. Ma az a divat, hogy a közéleti szereplők rokonait, barátait, ismerőseit mindenféle tényt és alapot nélkülöző, de számukra lejárató ügyekbe kevernek. Persze, mindenkinek nyilvánosságra lehetne hozni a jövedelmét, lehetne bármiben turkálni. Nem hiszem, hogy ez sokat segítene Magyarországon.”

Mindezek után már csak hab a tortán: Kósa arra a kérdésre sem adott egyenes választ, hogy a pár elemit végzett Szabó Gáborné csengeri háztartásbeli, hogyan tudta rávenni őt arra, hogy közjegyzői dokumentumba foglaltan vállalja, hogy 4,3 milliárd euróért, – nagyjából 1400 milliárd forint – vesz majd állampapírt egy FHB-s számláról. Kósa ügyeiről például ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kósa Lajos és Szabó Gáborné – nyilván nem volt semmiféle kapcsolatuk
Fotó: Blikk

Kósa szerint:

„A kérdésében több dolog nem stimmel. Amikor kormánytag lettem, ezzel a nővel semmilyen kapcsolatom nem volt. Másrészt ez egy bűnügy. A rendőrség kiadott a nő ellen egy körözést, száznál is több áldozatot csapott be, volt köztük orvos, közjegyző, kamarai elnök, ügyvéd, polgármester, rendőrkapitány is. A nő többször is azt nyilatkozta helyesen, hogy sosem kaptam és sosem adtam neki egy fillért sem. A rendőrséget kérdezzék meg az ügyről, ők többet tudnak mondani, mint én.”

A politikus szerint politikai értelemben már tart az önkormányzati választások kampányidőszaka, a Modern Városok programban pedig 48 olyan beruházás van, amik nem éfetően szükségesek. A program újratárgyalására szerinte az építőipari árak elszállása miatt van szükség.

Kósa Lajost bemutató portrécikkünket itt olvashatják el.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.