Korlátoznák a demonstrációs lehetőségeket, május 8-án lezárják a Kossuth teret a tüntetések elől

2018. április 25., 06:46

Szerző:

Egy hétfői keltezésű dokumentum szerint az országgyűlési őrség úgy határozott, hogy május 8-án lezárja a Kossuth teret, az Országház előtti teret és a füves területeket – szúrta ki az Index. A portál szerint ugyan a hivatalos, bejelentett nagy tüntetés előtt feloldják a lezárást, hiszen a dokumentum alapján legkésőbb délután kettőig lesz blokkolják a forgalmat és a gyülekezést a téren, a tüntetést pedig délután 5-re hirdették meg.

A határozat szerint a lezárásra - 6:00-tól legkésőbb 14:00-ig - azért van szükség, mert aznap lesz az Országgyűlés alakuló ülése, és a hivatalos programok egy része kiterjed a Kossuth térre is. A programokon pedig az újonnan megválasztott képviselőkön kívül több védett személy is részt vesz – írják. „A lezárás hiányában nem lenne biztosítható a hazai védett személyek, az országgyűlési képviselők, a rendszeresen érkező diplomáciai küldöttségek, illetve külföldi védett személyek szabad mozgása” - állítja a dokumentum.

Érdekes ugyanakkor, hogy bizonyos civil csoportosulások már a délelőtt folyamán demonstrálnának, hiszen a Facebookon meghirdettek egy másik eseményt is, amely szerint élőláncot szeretnének vonni aznap az Országház köré, és ezt már hajnalban megkezdenék. Erre vélhetőn nem lesz lehetőség, ahogyan más demonstrációkra, esetleg spontán villámtüntetésekre sem.

Kossuth tér, kormányellenes tüntetés – amíg ott van, Orbán Viktor nem szeretne ilyet látna
Fotó: Merész Márton

Érdekesség, hogy

miközben Orbán Viktor és a Fidesz 2010-ben és 2014-ben is a Kossuth téren ünnepelte kétharmadát, híveikkel, idén nem tudni arról, hogy a kormányoldalnak ilyetén tervei lennének.

Ellenben az elmúlt csaknem három hétben rengeteg ember vonult utcára, a választás utáni első kormányellenes tüntetés Budapesten százezresnél nagyobb tömeg gyűlt össze. A tömeg az Operánál gyülekezett, innen indultak át az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre. Volt olyan pillanat, hogy a vonuló tömeg eleje már a Kossuth téren volt, amikor a vége az Andrássyról még nem fordult ki. A Kossuth téren aztán többen is beszédet mondtak, és meghirdették egy héttel későbbre a második tüntetést.

Április 21-én, szombaton ez is megtörtént: 2.0 Mi vagyunk a többség – Újabb tüntetés a demokráciáért néven. Bár várható volt, hogy a százezres nagyságú tüntetés után már nem lesz ugyanakkora lendület egy héttel később, azért meglepően sokan, több tízezren mentek ki most szombaton is, ahol a Kossuth téri gyülekező után a Szabad sajtó útjára vonult a tömeg. Itt ismét beszédek hangzottak el, de már eggyel reálisabb dolgokról beszéltek, és a fő felszólaló Márki-Zay Péter volt, Hódmezővásárhely friss polgármestere.

És a tüntetés végén bejelentették a következő tüntetés időpontját és helyszínét is: május 8-a, Kossuth tér.

A Facebook-eseményhez szerda reggelig több mint 7 ezren csatlakoztak, további 20 ezren pedig jelezték érdeklődésüket.

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.