Korda György és Balázs Klári ellopták a show-t az Ezer lámpás éjszakáján

2018. május 28., 07:04

Szerző: Bíró Veronika

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan most vasárnap nyolcadik alkalommal rendezték meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. Idén már tíz város vett részt a kampányban, hogy jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire. Évről évre emelkedik ugyanis az eltűntek száma.

A rendezvénysorozatot az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány szervezi 2011 óta. Akkor még civil mozgalomként, tavaly óta alapítványi formában. Közleményük szerint csak tavaly több mint 19 ezer gyerek tűnt el Magyarországon. Ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága. Idén, 2018. április 10-ig 2375 gyerek eltűnését regisztrálták.

Az eseményen a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya is részt vett, pavilonjukban az érdeklődőkkel beszélgettek a rendőrök. Oláh-Paulon László rendőr-alezredes, az osztály vezetője elmondta, hogy már a program 2011-es indulásakor csatlakoztak, egyébként is szorosan együttműködnek azokkal a civilekkel, aktivistákkal, akik eltűnt személyeket keresnek. Ők az eltűnések megelőzésével és az ifjúságvédelmi résszel foglalkoznak, ami egybevág az alapítvány prevenciós céljaival.

Oláh-Paulon László szerint az eltűntek döntő többsége előkerül. Sokan csak néhány órára, napokra tűnnek el, többségük nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban él. A leggyakoribb ok az eltűnés mögött családi okokra vezethető vissza, bizonyítványosztáskor például mindig megugrik a szám. Az ellátórendszerben élő gyerekek sokszor a saját családjukhoz szöknek vissza, de vannak, akik barátjukhoz szöknek el.

Korábban a Felvonulási téren volt a rendezvény, most a városligeti építkezések miatt a Királydomb a helyszín. A résztvevők főleg családok gyerekekkel, és kisebb baráti társaságok fiatalok

A Kávészünet zenekarral kezdődik a program délután, ekkor még elég gyéren állnak az érdeklődök a színpad előtt. Fiatal önkéntesek segítik a szervezőket, két lány érdeklődésünkre elmondja, hogy többen a kötelező iskolai önkéntes munka miatt vannak ott, de főként azért, mert szeretik ezt a programot és fontosnak tartják.

LL Juniort már többen várják, sokan láthatóan kifejezetten miatta jöttek. A színpadon elmondja, hogy állampolgárként, közszereplőként és apukaként is mindig a program mellé áll, és megköszöni a szervezők munkáját.

Fotó: Mudra László

A koncert után LL Junior a 168 Órának azt nyilatkozza, hogy azért érezte fontosnak, hogy ma fellépjen, mert ezt az ügyet minden állampolgárnak kötelessége támogatnia. Közszereplőként is fontosnak érezte, apukaként pedig szintén átérzi a probléma jelentőségét. Egyébként a program indulása óta minden évben fellép. Nem volt kérdés most sem, pedig évente legalább 200 jótékonysági felkérést kap. A szociális érzékenységét főleg a gyerekek és a szegények keltik fel, illetve a családon belüli erőszak témája. Úgy tudja, statisztikák szerint a bántalmazások, erőszakos bűncselekmények döntő többsége, legalább 95 százaléka alkoholos befolyásoltság alatt történik, ezért emiatt is felszólal.

Fotó: Bíró Veronika

Nem ő volt azonban a nap sztárja, hanem Korda György és Balázs Klári, akiket nagyon vár már a tömeg, ami ekkorra pár ezer főre nőtt. Ők pedig meghálálják az érdeklődést, kedvesek, viccesek a színpadon, egymással is évődnek, rutinos előadóként a közönséget is bevonják a műsorba, megénekeltetik. 

Fotó: Bíró Veronika

Őket követi Hevesi Tamás és zenekara, majd a Belmondo zárja a sort.

A Belmondo frontembere, Czutor Zoltán a 168 Órának azt mondta, azért csatlakozott a rendezvényhez már évekkel ezelőtt, mert ötgyerekes apukaként átérzi, egy szülőnek az a legdurvább rémálma, hogy eltűnik a gyereke. Alapvető emberi kötelességnek érzik társaival, hogy részt vegyenek a programban, és hogy foglalkozzanak az eltűnésekkel, ezért amikor csak tudnak, fellépnek az Ezer lámpás éjszakáján. Úgy gondolja, hogy fel kell hívni a figyelmet az elveszett gyerekekre, a megtalálásukra, meg kell akadályozni, hogy elszökjenek, vagy elrabolják őket. Jónak tartja, hogy össze lehet kötni ezt a súlyos témát egy szórakoztató, sok embert érdeklő programmal, és hogy közben lehet a problémáról beszélni.

Fotó: Bíró Veronika

A kampány egy videójában megemlítette, hogy egy ország gazdasági helyzetét is befolyásolja a gyermekbántalmazás. Ha valaki ugyanis egy bántalmazó, vagy passzív-agresszív környezetben nő fel, ott biztosan sérül az önbecsülése, az ambíciója. Az ilyen háttér pedig a produktivitást is csökkenti, ami nagy számban társadalmi szinten is megjelenik, és komoly gazdasági hatással bírhat.

A program végén a résztvevők országszerte együtt eresztettek fel összesen húszezer lufit, Budapesten hétezret, jelképesen ezzel jelezve az eltűnteknek a hazafelé vezető utat.

Fotó: Mudra László

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.