Kongott az ürességtől a Parlament, a Fidesz inkább nyaralni ment

2018. augusztus 17., 11:16

Szerző:

Határozatképtelenség miatt fel kellett függeszteni az Országgyűlés pénteki rendkívüli ülését, mivel a kormánypártok képviselői közül senki nem jelent meg az ülésteremben. A tanácskozás összehívásáról szóló kezdeményezést az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői és függetlenek írták alá. Az ülésen két ellenzéki javaslatról tárgyalt volna az Országgyűlés: az egyik az ápolási díj emeléséről szól, a másik a devizahitel-károsultak segítését célozza.

Fotó: Facebook

„A kilakoltatás előtt állók itt vannak a parlamentben, ahogy mi is, csak pont a kormánypártiak közül nem jött be senki! Nincs kormányzás Magyarországon!" – írta Facebook-bejegyzésében az ülésen résztvevő Demeter Márta LMP-képviselő, rámutatva: a rendkívüli ülés fontosságát és aktualitását éppen az adta volna, hogy az utóbbi időben tömegével kezdték meg a bebukott devizahitelesek kilakoltatását. Ráadásul az Országgyűlés júliusban nem szavazta meg az ápolási díj emelését, ami rengeteg érintettet hozott nehéz helyzetbe.

Csakhogy az ellenzék kezdeményezése eleve hamvába holt ötlet volt a parlamenti nyári szünet kellős közepén. A Fidesz eddig is rendszeresen bojkottálta az ellenzéki pártok által összehívott üléseket, a pénteki téma pedig igencsak kényelmetlen volt számukra. Arról pedig már informális csatornákon előre tájékoztattak a kormánypártok, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők nagy többsége augusztus 20-ig szabadságon van, így biztosan nem vesz majd részt az ülésen. Vagyis nem volt feltétlenül „sportszerű" péntekre időzíteni a tanácskozást.

Persze a kormánypártok inkább az „elmúltnyolcévezésben" látták az eszközt a távolmaradás kimagyarázására. A Fidesz-KDNP szerint „egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket". Hozzátették: a kormány sok intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére, például bevezette az árfolyamgátat, forintosította a devizahiteleket és lehetővé tette a végtörlesztést.

Az ápolási díj növelésével kapcsolatban a kormánypártok azt közölték, már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. „Ennek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről" – tették hozzá.