Költségvetési törvényjavaslatba rejtve iktatja ki a kormányülésekről készülő hangfelvételek előírását a kormány

2018. június 20., 15:00

Szerző:

Változik a kormány üléseinek dokumentálása, többé nem rögzíthetők hangfelvételen a kabinet üléseit – szúrta ki az Index, hogy az erről szóló javaslatot a 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, alapvetően adóügyi jogszabályterveket tartalmazó törvényjavaslatba sikerült elrejtenie a Fidesz-kabinetnek.

A kormány üléseinek rögzítéséről egy 2010-es törvény rendelkezik, ebben eddig az szerepelt előírásként, hogy az ülésekről hangfelvétel készül. A Semjén Zsolt által jegyzett, kedd este beterjesztett törvényjavaslat azonban azt tartalmazza, hogy ez a rendelkezés hatályát veszítené.

Orbán Viktor egy forgatás befejeztével érkezik egy kormányülésre – hang nélkül

A kormányülésekről továbbra is készülne összefoglaló. Mivel a felvételek nyilvánosságra hozatala eddig is a miniszterelnök belátására volt bízva, a helyzet annyiban változik, hogy szó szerint sehol sem lesznek dokumentálva az üléseken elhangzottak. Persze egy 2010-es kormányrendelet nyomán hangfelvétel már eddig is csak a kormányülések végén, az összefoglaló készítése céljából készülhetett. Az ülés vége előtt felvétel készítését csak a miniszterelnök engedélyezhette, Orbán Viktor azonban aligha tett ilyet.

A rendelet miatt az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András 2011-ben az Alkotmánybírósághoz fordult. Az ombudsman indítványát az Ab a testületre vonatkozó jogszabály változása miatt sosem bírálhatta el.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.