Kocsis Máté szobrot állítana Lech Kaczyńskinak Pesten

2017. november 30., 17:15

Szerző:

A repülőgép-balesetben elhunyt néhai lengyel államfőnek állítanának szobrot a szintén lengyel származású II. János Pál pápáról elnevezett téren – ezt terjesztette a fővárosi közgyűlés elé Kocsis Máté, a helyszíngazda VIII. kerület polgármestere – írja a HVG.hu.

A közgyűlési előterjesztés Magyarország és Lengyelország jó kapcsolatával indokolja a döntést. A két ország közti barátság történelmi idők óta fennáll, és ma sincs másképp.

A volt lengyel államfő a Jog és Igazságosság pártjának (PiS) tagja volt, amely remek kapcsolatot ápol a Fidesz–KDNP-vel. A magyar és lengyel kormánypárt évek óta az illiberalizmus fő képviselője az Európai Unióban.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.