Kitörhetett egy kis káosz a fideszes fejekben, migrációs sorvezetőt írtak az országgyűlési képviselőknek az önleleplezés után

2018. január 17., 09:31

Szerző:

Hétfőn a Fidesz kommunikációs igazgatójának, Hidvéghi Balázsnak az aláírásával migrációs sorvezetőt küldtek a kormánypárti országgyűlési képviselőknek és választókerületi elnököknek. Ebben a politikus mindenkit arra kér, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ érveit használja a bevándorlásról folytatott vitákban – szellőztette meg a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A sorvezetőt azután írták meg, hogy kiderült, a harc ellenére, amelyet az Orbán-kormány hirdetett meg a menekültek befogadása ellen, Magyarország mégis befogadott 1291 menekültet, vagyis hozzávetőlegesen annyit, amennyit az erről szóló 2015-ös EU-s döntés értelmében kellett. (Ezt a döntést Magyarország megtámadta, de a pert – az úgynevezett kvótapert – elveszítette. A 2015-ös döntés úgy szólt, hogy Magyarországnak 1294 menekültet kell befogadnia. Az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított, majd pedig december 7-én az Európai Bírósághoz fordult. Az egésznek a hátteréről és a lehetséges végkimeneteléről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.) A Fidesz és az Orbán-kormány politikusai következetesen gazdasági bevándorlókról, migránsokról beszéltek az ügyben, és kerülték a különbségtételt gazdasági bevándorlók és háború, illetve az életüket fenyegető más veszély miatt földönfutóvá váló menekültek között, ami az önleleplezés után megváltozott, a sorvezető megírása gyaníthatóan azt jelenti, hogy a felülről eddig folyamatos migránsozást halló fideszes országgyűlési képviselők egyszerűen nem értik, hogy a pártvezetés miért kezdett el egyik pillanatról a másikra genfi egyezményről, nemzetközi védelemről és oltalom alatt álló menekültekről beszélni. 

A Magyar Nemzetnek sikerült megszereznie a sorvezetőt, amelyben az ismert szólamoknak megfelelően először arról van szó, hogy olyan ellenzéki politikusok bírálják az Orbán-kormányt, akik „teljesen nyilvánvalóan” Soros György zsebében vannak, lebontanák a kerítést és végrehajtanák az Európai Parlament által szorgalmazott, felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát. Ehhez képest új, hogy Hidvéghi Balázs felhívja a figyelmet a genfi egyezményre és arra, hogy azoknak a menekülteknek, akik nemzetközi védelemre jogosultak, ezt a védelmet meg is kell adni, jogosultnak pedig az számít, akinek az élete veszélyben forog. Számuk nyilvános adat, szerepel a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján is, a magyar hatóságok 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben 1291, 2018-ban pedig 37 személynek adtak nemzetközi védelmet – emlékeztet a sorvezető, amely aztán sietve hozzáfűzi, hogy a védelemben részesített menekültek 90 százaléka  nem kért magyarországi lakcímet, hanem élt a schengeni övezeten belüli szabad mozgás jogával, és a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.