Kiszámolták: legfeljebb 60 ezren voltak a Fidesz békemenetén

2018. március 20., 11:45

Szerző:

Az előzetesen várt tömeg kevesebb mint fele jelent meg a 2018. március 15-i Békemeneten legalábbis az Átlátszó számítása szerint.

Módszertanilag viszonylag nehéz megbecsülni egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát – írja a portál szerzője, aki emiatt  olyan fotókat keresett, amelyek a tömeget álló helyzetben, és minél nagyobb kiterjedésben árázolják. Két ilyen felvételt talált, amely a Kossuth-téren összegyűlt tömeget mutatja.

A 2018-as Békemenet résztvevői nagyjából 1,44 hektáron, azaz 14000 négyzetméternyi területen foglaltak helyet. A fotókon nem látható, hogy meddig ért a tömeg a Földművelésügyi Minisztérium épületének bal oldalán, ezért Bőtös Botond nagyvonalúan 17000 négyzetméterrel számolt

A szerző felszorozta a számot az egy négyzetméterre eső emberek számával. A nemzetközi gyakorlat alapján itt 3,5 emberrel számolok, négyzetméterenként.

Vagyis Orbán Viktor beszédét e számítás alapján 59500 ember hallgatta a budapesti Kossuth téren.

Ezt a létszámot erősíti egy másik felvétel is, amelyet a Margit hídon átvonuló tömeg méretéből lehet megbecsülni.

Fotó: MTVA/Átlátszó

 

A Margit híd 600 méter hosszú, 25 méter széles. Bőtös itt négyzetméterenként 2,5 emberrel számolt. E becslés alapján a felvétel pillanatában nagyjából 37500 ember sétált Budáról Pestre a Margit hídon át. Ugyanebben a pillanatban Külügyminisztérium épülete felé, a Bém téren még egy nagyjából hasonló méretű tömeg várakozhatott.

Amit jó eséllyel ki lehet jelenteni, hogy a Fidesz kommunikációban hangsúlyozott „százezrek” biztosan nem jelentek meg a 2018 márciusi Békemeneten.

Az előzetesen várt tömeg kicsit több, mint negyede jelent meg a helyszínen, amely nemcsak a szervezők várakozásaitól, de a korábbi Békemenetek létszámától is jóval elmarad. A legnagyobb jóindulattal számolva a résztvevők létszámát százezer fő alatt, valahol 60 ezer körül lehet belőni – összegez az Átlátszó.

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.