Kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt felmentettek egy baranyai papot

március 20. 20:22

Udvardy György pécsi megyés püspök azonnali hatállyal felmentette a Pécsi Egyházmegye egyik papját, akivel kapcsolatban felmerült kiskorú veszélyeztetésének gyanúja – közölte az egyházi elöljáró a püspökség honlapján közzétett kommünikében.

Az egyházmegye papja „súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját" – írta vasárnapi keltezésű, a honlapon hétfőn megjelent közleményben Udvardy György. „Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem" – tette hozzá.

A gyanú tárgyát képző cselekmény részleteit nem ismertető közleményében arról is beszámolt, hogy azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és iskolai osztályai, ahol az érintett pap tanított, tájékoztatást kaptak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére közölte: egy 42 éves szentlőrinci férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatnak nyomozást. Az eljárás érdekeire való tekintettel további részleteket nem közöltek.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt az a fiatal plébános, aki a papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatot vallott be. Információik szerint a plébánosnak egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya. Különös súlyt ad az ügynek, hogy a szóban forgó plébános az egyik legismertebb és legkedveltebb fiatal pap volt Baranyában, akiért rajongtak hívei, és különösen a fiatalok is, több újságcikk is foglalkozott a népszerű plébánossal korábban – teszi hozzá az oldal.