Kirúgták a miskolci közmunkást, mert a Fidesz ellen indult a választáson

2017. február 17. 18:49

A jogerős bírósági ítélet szerint politikai nézetei miatt veszítette el munkáját Zaveczki Tibor, aki egy miskolci önkormányzati cégnél dolgozott a közmunkások csoportvezetőjeként.

A Demokratikus Koalíció tagjaként politizáló Zaveczki Tibor közleményében azt írta: az önkormányzat elégedett volt a munkájával, amíg 2014-ben el nem indult az önkormányzati választáson. Ezek után nem hosszabbították meg a szerződését. Amikor ennek okáról érdeklődött, a cégnél elismerték, hogy azért váltak meg tőle, mert DK-s jelöltként indult a választáson.

A férfi erről hangfelvételt is rögzített, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A több mint kétéves jogi eljárás most ért véget, a bíróság pedig úgy döntött, hogy a – fideszes vezetésű – miskolci önkormányzat a politikai nézetei miatt rúgta ki.

Zaveczki Tibor a 168ora.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írta: „Magyarország már nem egy szabad ország, ahol szabadon elmondhatjuk a véleményünket.” Véleménye szerint a Fidesz mindenkit el akar hallgattatni, aki nem ért vele egyet, akár olyan pitiáner eszközökkel is, mint egy önkormányzati munkahely megvonása.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció minden ilyen esetet ki fog vizsgálni az Orbán-kormány bukása után. Mint írták, nem megengedhető, hogy az embereket a politikai véleményük, világnézetük miatt büntessék.