Kilenc párt visszaélt a személyes adataival – kibukott egy újabb súlyos eset az aláírás-ellenőrző segítségével

2018. március 10., 15:25

Szerző:

Teljesen megdöbbent Varga Illés Levente, amikor a saját adatait kikérte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által működtetett aláírás-ellenőrző rendszerből. Összesen 13 párt használta ugyanis fel az aláírását, miközben valójában csak négynek (Momentum, Kétfarkú, Jobbik, LMP) írt alá.

Az erről kapott igazolást a Facebook-oldalán nyilvános bejegyzésben tette közzé:

Arról, hogy a kamupártok miféle veszélyeket jelentenek, s milyen sokba kerülhetnek a magyar választópolgároknak, már többször is írtunk. Most azonban az NVI arra is felhívta a figyelmet: az állampolgárok júliusig ellenőriztethetik azt, hogy mely pártok adták le ajánlóíveiket az ő személyes adataikkal. Erre azért lehet szükség, mert egy választópolgár ugyan választókerületének több jelöltjét is ajánlhatja, de egy jelöltet csak egyszer. Így kérésre az irodák meg tudják mondani, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek. Könnyen kiderülhet, hogy olyanok is használták az aláírásunkat, akinek egyébként le sem adtuk:

Nagy kérdés persze, hogy a sorozatos, s ma már nem is csupán gyanítható választási csalásoknak miféle következménye lesz, ha lesz.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.