Kilenc halott sem volt elég ahhoz, hogy nyomozzanak a fertőzött magyar kukorica ügyében

2018. augusztus 23., 10:27

Szerző:

2015 óta öt EU-tagországban  kilencen haltak, 47-en pedig megbetegedtek lisztériafertőzés miatt. A megbetegedéseket egy közös jelentés szerint a Greenyard Hungary Kft. bajai üzemében csomagolt fagyasztott zöldségek okozták. Mégsem zárták be az üzemet, és nem indult nyomozás az ügyben – írja a 24.hu.

Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban regisztráltak megbetegedéseket, és az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hivatala azt állapította meg, hogy mindezért a magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldség volta felelős.

Listeria monocytogenes Listeria monocytogenes
Fotó: 123RF

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálódott, megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, illetve a kiment termékek visszahívására kötelezte a céget. Az üzemet azonban nem zárták be, a cég a termelés újraindítását készíti elő. A termékek egyelőre nem kerülhetnek forgalomba, amíg a laboratóriumi vizsgálatok le nem zárulnak. A Nébih közlése szerint az üzem együttműködő, és mindent megtesz az emberi megbetegedést okozó Listeria monocytogenes fertőzöttség felszámolása érdekében. 

Az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályokat megsértőkkel szemben. Azokra pedig, akik egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készítenek, forgalmaznak, több év börtön is várhat a büntető törvénykönyv alapján. Elméletileg az, aki forgalomba hozatal céljából egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készít vagy forgalmaz, több éves szabadságvesztéssel büntethető.

Az élelmiszer-hatóság közölte, hogy jogsértést állapított meg, így bírság néz ki a Greenyard Hungaryneknak. Pontos összeget nem tudni, mert az eljárás még folymatban van.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu érdeklődésére azt válaszolt, hogy nem nyomoz a rendőrség az ügyben, ugyanis eddig nem érkezett feljelentés a lisztériafertőzés miatt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.