Kilenc és fél milliárdot kap Pécs az Orbán-kormánytól, de vissza kell adnia

2017. december 12., 23:49

Szerző:

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további hárommilliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében – olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozatban. 

Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára. A városvezető akkor felidézte: 2009 májusában negyvenmilliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány eltakarításához 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendberakása hatmilliárd forintba került.

Páva Zsolt
Fotó: MTI/Lendvai Péter

Páva Zsolt korábbi közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása, milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy ilyen helyzetbe jutott a megyeszékhely.  A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere. A folyósítás feltételei között szerepel, hogy a Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok „teljes állományára” a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be. A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, sajátbevétel-növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további hárommilliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

A városnak a 2013-as önkormányzati adósságkonszolidáció ellenére sikerült belezuhannia a 7,5 milliárdos hiány jelentette szakadékba, a gyámsággal pedig, amelyet a tényfeltáró bizottság jelent Páva Zsolt számára, valójában Orbán Viktor teszteli, hogy lenyomható-e az emberek torkán, hogy választott vezetőik helyett a kormány által delegált politikusok irányítsanak egy önkormányzatot. Erről szeptemberi cikkünkben írtunk részletesen.

A kormányhatározatra közös kommünikében reagált Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz–KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke. Azt írták: a megállapodásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhely „végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére. A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején hárommilliárd forintos támogatásban részesül – hangsúlyozták.

Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város – jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló – finanszírozási problémáira, olvasható a közleményben, amely úgy összegez: „A pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra.”